Nuffnang Ads

Sunday, December 30, 2012

Sambung Blogwalking

Aiyarkkkk....
semalam tak sempat habis blogwalking..tengah sesedap merayap si tecik nak tido pulak..layankan la...
kalau tido malam memang nak menyusu (baca:menetek,mengopek,mengempeng) ngan mama dia je..senang tido..tapi kalau siang susah sikit la nak tido masa menyusu sebab terang..time ni memamg memacam gaya la dia menyusu..kejap terlentang kejap mengiring kejap menonggeng..tapi mulut tak lepas...pun tak lelap lelap jugak...ish ish...ubatnye, buai ajeeee..tak sampai seminit dah lelap..dan...lama nap dia compared tido atas katil..

Dan yang paling senang kan, dia enjut buai sendiri...kikiki...aku notice dia pandai buai sendiri masa seminggu selepas aku balik dari brunei..haaaaa time tu memang aku ingat dia belum nak tido lah sebab dia melonjak2...lepas tu setelah diperhati dan diamati bersama si suami baru lah kitorang tau yang danish sedang membuai dirinya sendiri hahahha...pandai dia meleding2 badan dia nak bagi buaian tu berenjut...
aku tanya mak aku, masa aku out station brunei yang mak aku jaga tu ada tak dia leding leding badan dalam buai..mak aku kata takde pulak..haha..entah bila la si kecik ni dapat idea tak tau lah..bila tanya babysitter pun babysitter cakap senang jaga danish sebab dia tido enjut buai sendiri lama lama lelap..hehe..kalau kat rumah aku tak biar dia enjut badan lama2..sebab aku nak dia tido cepat..so aku buai lah...bila aku buai dia stop lah leding leding badan tu...hehe..

gambar kat bawah ni masa dia tido semalam dalam buai...aku nak mengemas rumah maka muhammad danish durrani telah ditidurkan secara paksarela..tapi cepat dia terjaga...agaknya tak mengantuk sangat...letak dia dalam walker maka 200% lah tenaga aku digunakan masa mengemas sebab dia kejar mop masa aku tengah mengemop...haihh la budak bertuah ni..



Saturday, December 29, 2012

Almost 3 months

Bismillah...

Ya Allah..lama bebenor kekdahnye tak jenguk blog sendiri...ish ish...blog ni kalo dijadikan sebagai sumber pendapatan macam blog Ben Ashaari tu memang makan roti tujuh posen jela haihhh tiap hari...kikiki...dekat 3 bulan kot tak menaip sini..baca blog orang lain ade la gak kadang-kadang...

Sementara si kecik tu tido boleh la conteng conteng jap kat sini..

2013 lagi 2 hari...biasanya kalau tahun baru orang sibuk tanya azam baru kan?
So aku takyah lah tanya lagi kan ;P...
Kalau orang tanya azam baru aku...hmmm...takde azam baru dan lama..sebab aku tak pandai berazam..air zam zam tau lah heheh...
Kalau plans tu ada lah..depends lah orang nak kata plan tu sama maksud dengan azam ke tak..hihi..
Nanti sampai masanya baru aku reveal apekah bendanya yer..sekarang in preparation lagi..semoga dipermudahkan...:)

Harap-harap berjaya lah hendaknye...bukan senang nak jadi senang, ye tak? :D

Ok nak gi blogwalking dulu...

Nanti update lagi memacam benda ada dalam pale otak ni sampai tak tau nak tulis mana satu..hahaha poyo kan? ;P






Wednesday, October 17, 2012

Day 2 @Brunei

17/10/2012
7.08am
Palm Garden Hotel

Oh actually harini hari ke-3..hehe..tapi nak buat entry untuk semalam (Day 2, 16/10/2012)..
Semalam lepas breakfast sampai perut kenyang, pegi main con office di Melabau..around 10 minutes je from this hotel..Ermm, bos aku tu tau jalan airport-hotel-main con office...kalau jalan lain kompem sesat walaupun brunei tak berapa nak ade jalan..kikiki...

So semalam the whole day bekerja di office..office hour..9am-4.30pm..very short working period..
Lunch di area office jugak semalam...makan nasi beriani...sangat sedap! sangat banyak! nasi beriani diletakkan di dalam pot..perghhh...boleh imagine banyak mana sorry lupa nak snap photos..sebab excited nak makan..hahhaha...papadom dia pun F.O.C & can refill...wow...huhu..negara brunei adalah negara kebajikan kot...LOL..!!!

Lepas habis keje, balik rumah..eh balik hotel..leisure timeeeeeee...bosan la pulak..time boring takleh sebab rindu kampung halaman...kikiki...
Then suddenly dapat text dari bos...dinner at 7.30pm with another bos..oh yes, kat company ni mmg sangat ramai bos..aku pun tak paham..hehe..semalam bos lain..harini bos lain..yang aku teman ni pun bos lain..tapi dia la bos/partner keje aku...dan dia tak tau marah...hahahhaha....

Kitorang pegi dinner kat area Gadong..itu jela pun tempat yang banyak shops & pasar malam..baru dapat jumpa ramai orang..tu pun tak ramai sangat..hahaha..orang brunei suka duduk rumah after work kot..;)
Lepas makan, we went for a walk..masuk mall..they said it is the biggest mall..but for malaysian it is so so..bole la dari takde..mall dia ala ala the summit tu je..taklah besar mana actually..but everything there..sebelah dia ada jaya hypermarket..yang tu macam The Store..kikiki...

Lepas keluar masuk mall kitorang pegi cari some souvenir..beli utk mak, ayah, mr.hubby & adik beradik je..tu pun dah almost $50..sila darab RM2.50 utk convert..kikiki...taktau nak beli ape..sebab takde ape sgt yg menarik pun..so amek jela yang sesuai & tak mahal sangat..hahha...;)

Lepas shopping sikit tu..bos pegi amek UPS prinsipal dari switzerland..dia fly 24 hours with 3 transit..nasib baik dia ada privilege for business class...hahaha..tersangatlah tinggi orangnye..dua kali ganda tinggi aku..huahuahua..bila dia nak cakap dgn aku masa berdiri dia kena tunduk..kesian..hahahah..
Kitorang teman dia makan kat Italy restaurant..perut dah kenyang..so bosses jela makan dgn dia..aku minum je..huhu..dah leh kira supper tu kalo makan sbb dah dekat pkl 10 malam..hehe..lepas sembang-sembang..pkl 11 anta mat salleh tu balik hotel..hotel dia lain..hotel kitorang lagi bes actually..hahahha...the we depart to our hotel..oh sangat letih..tapi balik hotel layan cite korea pulak kat tv..tau tau dah pkl 5am dan bangun pump breast...kikiki...

Ok sekarang nak mandi..barang dah siap packing..lepas breakfast pegi site..then balik hotel for checkout..then masuk offfice till 2pm..tiket balik malaysia 3.55pm...yahuuuuuuuuuuuu...balikkkkkk!

Semoga semuanya dipermudahkan & selamat...:)



Monday, October 15, 2012

Day 1 @Brunei


15/10/2012
12:41pm
Joffren Omar Construction Sdn Bhd, Bandar Seri Begawan

First day in Brunei for the first time to Brunei

Mode : Penat + Lapar + Breast bengkak

Flight 6.45 am…tapi biase lah..Air Asia pun pandai jugak janji melayu bukan kita je reti..kikiki…around 7.15 baru flight take off…so tiba di Bruei airport around 9.20am..driver dari Brunei Branch amek kat airport then straight to consultant office..chong che chong ce (ni bahasa bos cina aku la discussion dengan consultant)..sepatah haram aku tak paham..huhu..
Lepastu, big bos nak pegi meeting kat main contractor office pulak…jauhnya dalam sejam dari consultant office tadi..phewwwww…ok gak tu..sempat la gak aku membuta tadi dalam kete..dahla lapa..panas lak tu…tido jela…nak buat ape je pun kan..journey pun kiri kanan takde yang menarik pandangan…hutan & rumah je banyak..huhu..

So sekarang kat main contractor office..bos & big bos meeting ngan contractor..aku? hehe…aku dok kat lobby…malas nak amek port..keje aku takde kena mengena ngan diorang..keje aku pegi site buat drafting pastu prepare submission drawing…sepatutnya esok baru aku dating sini sorang..tapi disebabkan aku first time ke Bandar Seri Begawan ni, maka bos aku angkutla aku sekali harini..maka dengan itu juga lah aku kebuluran dan kebengangan sebab kenamengekor dia je harini…tensi tensi..!

Kat Brunei ni macam Sabah jugak early sunrise & sunset..very early..pukul 6pm dah gelap (maghrib)..
Tapi aku tak sure diorang punya office hour macam mana..rasanya awal jugakla kot…

Mintak-mintak mepatlah diorang habis meeting …

Apa yang aku nak sangat buat sekarang adalah makan--pegi hotel(check in pun belum ni)—pump breast--mandi--tido……!

Oh! Tadi ada call mak…pukul 4.30 aku kuar rumah..dah siap panaskan ebm..sebab pukul 5 adalah waktu wajib MDD menyusu…pukul 3 & 5 pagi tu waktu wajib..waktu yang lain2 dia bangun tu tandanya dia lapar..kalo tak lapar dia just bangun 2 kali tu je..
Mak kata tadi pkl 5 dia bgn, minum susu sebotol (sah mamai tu sbb tak sedar isap botol..biasa kalo tgh malam direct breasfeed kikiki)…pastu mak kata dia tido balik..pukul 8 abah dia dah nak pegi keje baru dia bangun balik..bangun pagi la tu kiranya..menangis kejap…celik mata nampak orang lain kot..biasa nampak mama dulu..hehe…mak kata mak mandikan pastu susukan pastu kol 9 tido balik..alhamdulillah…

mintak2 takde la cari mama dia 2-3 hari ni…sian dia..hmmmmm…sabar ye anak...next time pegi out station mama bawak yer..mahal ler sini..call rate pun mahal..tapi call lah jugak sebab nak Tanya khabar..dengan abah dia pun sms jugak..takpelah..pengorbanan..duit boleh cari…;)

.........

8.48pm
Hotel Palm Garden, Bandar Seri Begawan

pukul 4 tadi bos dah settle meeting..pastu dia pun baru nak lunch..maka aku pun amek kesempatan amek kunci kete kat dia utk amek breastpump..pump dalam surau...dapat 10oz..alhamdulillah...tapi sakitnye bukan main menyengat huhu...

lepas semua dah settle, off to hotel..sejam perjalanan..phewwww...sampai hotel lepak-lepak lurus pinggang...on lappy..on tv..mandi...pkl 7.30pm gi dinner...makan fastfood kat giant sebelah ni je..tapi kena naik kete gak...fastfood nama jollibee..ala ala kfc/mcd...pastu masuk giant beli makanan utk supper iaitu chipsmore..hikhikhik...nak beli bun kedai bakery tutup plk..awal bebenor tutupnyer...agaknya orang brunei ni tak reti keluar rumah kot..balik keje je memerap dalam rumah..shopping complex lengang je..cinema pun lengang..kedai pun agaknya bukak opis hour je kot...kihkihkih...

kat sini nak tgk motor & transport awam susah...almaklumla orang kaya belaka ni...hahaha...yang ade nampak tadi motor harley davidson..tupun 2-3 bijik aje nampak..motor biasa-biasa ni takde pun...
pastu suasana kat sini aman je..bunyik hon pun takde...bunyik rempit pun takde..haihhh la sopan santun sungguh...alangkah bagus kalau kat malaysia camni..kurang sikit pencemaran bunyik..kikiki...

mata dah nak surrender ni..esok pkl 8.30 turun breakfast hotel pastu gi office...rindu budak dobot..huhu..cepatlah hari rabu............

Tuesday, October 2, 2012

Patut ke?

Last month masa balik melaka for long weekend (alah yang cuti hari malaysia tu), balik ke shah alam kami lalu jalan lama..nak elak jammed..kononnnnnnnn...padahal lagi membazir masa sebab jalan dalam pun berderet kereta..dahla susah nak overtake..pastu bila dah sampai seremban, masuk highway pun jammed jugakkkk...tak ke buang masa tu..dua kali kerja...aku bila tiap kali mr.hubby ajak aku lalu jalan dalam, aku akan buat muka tension...sebab kalau argue pun beliau nak lalu jugak..dengan alasan beliau penat drive dalam jammed di highway & jalan dalam tak mengantok...huh! whateverrrrrrr...bontot aku yang kematu dok belakang...nak dok depan dengan MDD? oh noooo...!

Eh melalut dah ni...sambung..
ok petang isnin tu dalam pkl 4, perut dah jadi ada ruang kosong semula sebab dah beberapa jam had lunch kan..hikhik..
So aku pun pesan kat mr.hubby if ada gerai jual pisang goreng ke cempedak goreng ke keropok lekor ke sila lah berenti..
Hahhh! lucky me..! ada gerai & beliau pun berenti..
Aku turun kereta & beli pisang goreng & keledek goreng...pergghhh gila lama tak makan keledek goreng (org pantai timur/utara sebut ubi)..ubi ada mcm2 ubi..ubi kayu ubi keledek ubi ape tah lagi..
orang melaka memang tak suka fikir banyak2 so diorang dah siap-siap guna nama ubi tu supaya tak confuse..hahahaha..pepandai je aku...
Tapi seriously keledek goreng makcik tu mmg superbbbb...pisang goreng dia pun yummmyy..
Dia pakai tepung goreng adabi..hehe..memang sedap kalau tepung goreng adabi..tapi kalau untuk berniaga untung ke ek? allahualam..patut lah dia jual 3 keping singgit..kira mahal ke murah tu? murahla bagi kitorang yang stay kat area lembah klang ni...sini rata-rata kuih sekeping 40sen..5 keping rm2..standard price..hehe..

sebenarnya bukan nak cerita pasal pisang goreng/keledek goreng tu..hehe..
nak komen gambar kat bawah ni...


gamba ni aku snap masa lepas beli pisang goreng kat gerai tu..kerusi meja tu ada kat sebelah gerai tu tapi tak berbumbung..hanya gerai dia je di bawah payung..waktu ni matahari terik lagi..pukul 4 punya matahari..boleh imagine? boleh hitam oooo kalau berjemur..huhu...
Aku kesian tengok budak perempuan ni..tidur beralaskan kerusi berbumbungkan langit...
Aku tak paham kenapa mak dia biarkan dia tidur kat situ..
Kalau ikutkan hati nak je aku tanya mak dia (yang aku rasa penjual pisang goreng tadi)..tapi berat lak mulut aku hari tu..kalau yer pun mencari rezeki terpaksa bawak anak, bawaklah tikar/tilam/payung or apa2 aje yang boleh cover anak tu dari ketidakselesaan...
memanglah dia tidur lena tapi kesian lah...
Lagi satu, bahaya jugak sebab budak tu perempuan..sekarang banyak kes culik/rogol kanak-kanak..tak sedar-sedar lagi ke?
Sesaat kita leka/alpa, seumur hidup kita menyesal...
hmmmmmmm...
kesian kan?



Hobi MDD #5

Meniarap & Bermain secara solo dan lasak..
phewwwwww...!

Gambar 1,2,3 aksi meniarap...date amek photo..ikut sequence..maka boleh nampak perbezaan kebulatan yang semakin terserlah dari hari ke hari..;)





Gambar 4, aksi main 'playgym'...si bujang aku ni kalau main playgym dengan stand playgym tu sekali di tarik nyer...banyak kali dah terbalik benda alah tu..tak pulak dia menangis..kikiki..
Biasa dia nak cuba untuk bangun dengan berpaut kepada toys yang bergantungan atau palang kat stand playgym tu..kalo tak dapat bangun? apa algi..mengamok lah...kuikuikui..





Sekarang dah fasa angkat-angkat bonbon...taktau bila leh merangkak...
Takpe..slow slow..u can do it my son..!


Bantuan dari kerajaan

Hmmmm...macam yang kita dah tau dari tahun lepas, kerajaan telah mewujudkan BR1M & Program Baucar Buku 1Malaysia..

Baru-baru ni dalan Bajet 2013 ada peruntukan lagi untuk benda ni..
RM500 untuk penerima BR1M..
200-250 untuk baucar buku..
Hopefully membantulah kepada mereka yang layak...
Kelayakan BR1M & Baucar Buku 1Malaysia? 
Baca kat berita harian ni jer lah yer..;P

http://www.bharian.com.my/bharian/articles/SiswataklayakterimaBR1M2_0/Article

Bab baucar buku untuk siswazah aku sangat setuju...
Bantuan untuk yang berpendapatan isi rumah bawah RM3000 tu pun aku setuju...
Yang individu bujang umur 21 tahun ke atas tapi berpendapatan bawah RM2000 tu aku jelessssss...sebab masa aku bujang dulu gaji aku bawah 2ribu nape tak ada benda ni??? huh!!!

Dan..penganggur berumur 21 tahun ke atas pun dapat bantuan???
Huh?? lemak semakin tebal lah pengangur tu nanti yer..
Malaysia dah buat macam kat negara luar(eg:london) yang bagi allowance kepada pengganggur...
Menurut kawan aku yang stay kat UK, rakyat yang dah attend interview 3X tapi tak berjaya layak terima allowance tersebut sebagai penganggur...perghhhhhh!
untunglaaaaa...buat-buat tak lulus interview..sebelum interview takyah study apa2..then dapatlah monthly allowance tanpa perlu bekerja...caya lahhh!!!
Malaysia nak buat macam tu ke?




Monday, October 1, 2012

Penunggang Motor VS Pemandu kereta

Mula-mula sekali nak bagitau bahawa ini bukan entry cari gaduh tau..;)

Minggu lepas..kebetulan..ada dua orang kawan aku (penunggang motosikal) post kat wall FB diorang pasal bengang dengan pemandu kereta..
Yang sorang tu sebab wife dia kena langgar di kaki oleh pemandu kereta yang mementingkan diri sendiri je dan tak berhati-hati semasa memandu..
Sorang lagi tu pulak bengang dengan tingkahlaku pemandu kereta yang tak menghormati pengguna jalanraya yang lain..macam jalan tu dah didaftarkan atas nama dia sorang je kot..

Nak dijadikan cerita, minggu sebelumnya, aku dah terlebih dahulu menjadi mangsa..tapi terbalik..aku memandu kereta..menjadi mangsa penunggang motosikal..tapi aku tak letak kat wall FB..;)
Kejadian berlaku(kira rewind lah ni)..masa on the way pegi keje..dalam pukul 8 pagi..kdi persiaran kerjaya di glenmarie..penunggang motor BKB9150..akan ku ingat sampai mati..puihhhhh!
Aku yang skema memandu (almaklumla kete dah panjang)..aku memang drive ikut lane aku je..punya la berhati-hati nak masuk lane orang..signal gila lama nak bg orang nampak..*ok dah over*
Sesungguhnya perasaan belas kasihan aku terhadap penunggang motosikal adalah sangat tebal..
Aku pun penah naik motor..Lagi, mr.hubby pegi keje naik motor...ayah aku pun naik motor..
Selama ni memang kalau lalu tepi motor especially time hujan, memang aku bagi laluan & jauhkan kereta takut air terpercik kena depa..sebab aku paham sangat..sape yang kata aku berlagak tu memang nak kena cili mulut tu...heppp! biasaaaa dia...! ;)

Ok sambung..nasib baiklah masa kejadian tu dah hantar MDD kat rumah babysitter...kalau tak mesti dia terkujat beruk dengan aksi mamat beruk motor tu...puihhhhh lagi sekali...!
Actually aku taktau apa masalah penunggang motor tu..aku drive kat lane aku jer..tetiba ada motor honk ppiinnnnn ppinnnn pinnnnn mintak laluan..pehal pulak mamat ni..nak lalu, lalu jer lah takyah la honk..memekak jeee..mcm dia sorang ada menatang horn tu...oiii aku pun ade laahhhh...!
Aku pun rasa dia ni tak muat kot nak lalu..tapi aku takleh nak ke kiri (motor tu belah belakang kanan kereta aku)...ada lori kat depan aku yang nak ke kiri..so aku kena tunggu lori tu masuk lane yang betul dulu barulah aku boleh bagi jalan kat motor tu...maaflah..memang tak ada jalan..kecuali dia overtake kereta aku sebelah kiri lalu bertembung merempuh lori tersebut...haha..
Oh, lori tersebut adalah lori tangki air yang begitu slow sekali pergerakannya..huhu..
Maka dengan penuh sabar aku menunggu..akhirnya dapat jugak lepas..masa aku nak melepaskan diri di sebelah lori tu, motor tu pun menyibuk nak lalu...ape hal la mamat ni..tak reti sabar ke??? macam ko sorang nak pegi keje kan?? damn!! Dia speed tapi tak lepas..hahaha tu lah tak sabar lagi..bila dah aku tengok dia tak lepas aku pun jalan la dulu..dengan niat lepas ni ko lalu la pulak..
dah aku speed sikit dengar bunyik pinnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn gile panjang...
Urghhhhhhhhhhhh  ape lagi la mamat niii??? meroyan honk ke ape..?
Depan tu ada traffic light..tengah merah...so brenti lah..then tetiba mamat motor tu brenti kat sebelah kiri kereta & hentak side mirror aku dengan tangan dia? what da????
aku pandang dia dengan renungan tajam..cewahhh...tp memang serius marah masa tu..aku tak paham ape mamat tu nak tadi? aku buat isyarat tangan 'apehal?' kat dia (tak berani turunkan cermin sekarang ni bukan leh caya)..dia pandang aku pastu blah..maybe dah lambat gi keje kot..lampu merah pun dia langgar..padahal ada polis depan tu..lantak dia lah..oh, ada nampak pembonceng di belakang dia, maybe wife dia..tengok..bawak wife pun takde kesedaran lagi..kalo diri sendiri tergolek tengah jalan takpe lagi..ni ada wife..tah hape hape..!
Lepas dari tu aku buat u-turn..pegi balai polis seksyen 9 & buat report...hah! rase kan ko..
kalo nasib ko baik polis tak panggil..kalo nasib ko tak baik polis panggil beri keterangan..
Aku cakap kat polis aku just nak buat coverage report je..takde nak saman ke ape..in case ada isu berbangkit lepas ni coz laluan aku & dia pegi keje adalah sama..so better safe than sorry right??
Lepas tu barulah lega sikit aku ni..

Actually apa aku nak up kan kat sini bukan lah pasal kes tu sangat...tapi attitude beb..attitude!
Walau macam mana marah sekalipun, kita ni ada undang-undang..gunakan saluran yang betul..
Kalau kita bertindak sendiri & ada kerosakan/kecederaan at the end kita yang akan dipersalahkan...

So, last but not least...

Berhati-hati di jalan raya...!


 

 






Wednesday, September 26, 2012

Anak itu amanah

Hari ni Rabu ek?
Cepatnya masa berlalu..dah nak hujung bulan september dah..
So bolehla nyanyi lagu ni..
'Wake Me Up When September Ends'
kihkihkih...;)

Bercakap mengenai anak...hmmmmm..
Kadang-kadang aku rasa terkilan/sedih bila MDD kurang mendapat perhatian dari kami..
Kami tu mak apak dia la..hiksss..

Bila balik keje..penat..kami berdua bekerja..sama-sama penat..
Tukang hantar & amek MDD ialah mamanya..
yer la dah abahnye naik motor cemana nak hantar, ye tak..
Kalau nak diikutkan penat, memang tak jadi keje la kat rumah tu..
Tapi kena bertahan la untuk family..
Kadang-kadang hangin jugak bila abahnya buat tak tau je..Mama nak settle keje2 rumah..MDD pulak sekarang fasa bermain/bersembang..nak perhatian..kesian MDD..
Pahamlah kalau abahnya penat..mamanya pun penat jugak...
Tapi jangan lupa..anak tu amanah Allah...
Allah tak bagi, kita mintak..bila Allah dah bagi kita sia-siakan pulak...jangan!
Sesama lah kita ingatkan kat para suami tu ya..

Semalam ada sorang kawan tulis luahan perasaan dia kat wall fbdia pasal benda macam ni..
Aku memang paham sangatlah keadaan dia..nak nak yang preggy 2nd baby..Biasanya anak 1st tu meragam..orang kata meragam nak adik..letih emaknya..hmmmmm...

Rata-rata working mom lebih kurang sama je rutin dengan aku kot..
Pepagi kuar rumah anta anak--pegi keje--kejekejekeje--balik keje--amek anak--balik rumah(tgkat 3 tanpa lif okeh)--susukan anak(bf)--masak--mandi--solat--sembang dengan anak--tidokan anak--siapkan barang anak untuk esok pulak--tido....
Biasanya pukul 10 lebih aku dah tido lepas tidokan MDD, so bgn pepagi esoknya baru kemas barang dia..;)
Oh..MDD bangun menyusu malam sejam-dua jam sekali..huhu
Letih?? Memangla..tapi bila tengok anak tu senyum/gelak/jerit...hilang letih tu..
Tak caya? cubalah..:)

Dah merasa penat lelah jadi ibu...So, hargailah ibu kita...
Ingat...! Kasih ibu sepanjang hayat...:)










Wednesday, September 19, 2012

Update

Alaaaaaa rindunyer kat blog kesayangan ni...

ada masa sikit ni nak update sikit lah...:)

Sekarang musim kawan-kawan/family members mengandung & bersalin..hehe..

Jumaat lepas (14/9/2012) kalau tak silap la..adik ipar iaitu adik abe selamat melahirkan baby boy..2nd baby..Yang 1st boy jugak..dah nak amsuk 2 years kot...diorang kat JB..maka hati kami ini meronta ronta untuk ke JB minggu ni..nanti kita kira budget dulu k..;)

Isnin lepas (17/9/2012)..Puan Meyna selamat melahirkan baby girl...*i jeles ok*..2nd baby...Yang first boy..4 years..So dah sepasang...ok sila jeles laju laju..hiksss...Semoga kitorang pun dapat baby girl lepas ni...*pray* aminnnnnn...:)

Yang mengandung pulak..ramaiiiiii....tapi yang selalu contact is echa (my ex schoolmate-sharodz)...dan sorang lagi kak naga (ok ni nick dalam forum tapi telah digunapakai selamanya..hehe..)...
Echa mengandung 1st baby while kak naga for the 3rd...phewwwwww...!

Alhamdulillah...rezeki Allah bagi..terima saja..:)

So, last but not least...mari kita kejarrrr mereka..!!
ok DD baru 6 month...;P

Wednesday, September 5, 2012

Adoi la..

Semalam 2nd Day keje opis baru..alhamdulillah..smooth...

Disebabkan hal keje lum ade yang menarik sebab lum ada site yang kena pegi so moh la kita cite pasal si budak muka bulat a.k.a MDD..hehe..

Lately, budak kecik ni payah bebenor nak tido..nak mainnnnn aje kejenye...adoi laa...
Kata babysitter, siang dia tido macam biasa..3 kali, pagi lepas mandi, tengahari, & petang lepas mandi petang..kira normal la..memang tak berubah dari dulu...tapi malam dia taknak tido awal...
Dulu...malam kol 8/9 dah tido..then midnight baru bangun minum susu around 12mlm/1 pagi..
Tapi sekarang tidak lagi..no..no..no..;)
Amek dia around 6.00pm..then sampaila pukul 11malam..kadang sampai 12malam..baru dia tido..
tu pun bila kena paksa berkali-kali..try tidurkan dia awal lagi..taknak derrrr...
beberapa kali try jugaklahh..sampai naik hangin..sekali ngan abah dia pun hangin..sebab abah dia kena take turn jugak la kan..takkanla mama sorang jee...amboii..buat anak pandai..;P
Kadang-kadang mama nye tak tahan ngantok..pukul 10 dah lelap..abahnye lah jaga..bila sampai masa DD nak menyusu & tido nanti abahnye kejutkan lah mamanye..huhu..

At first, ingatkan di tak sedap perut ke ape..
Tapi bila dah study..(ecewah..ye lah..ada anak kena la study pasal anak tu..lain baby lain ragam), aku rasa maybe MDD sedang melalui fasa bermain..baru nak start bermain..umur dah 5 bulan ++..
Nasib baik dia just ajak abah nye je main & sembang-sembang..kikiki..dengan mama nye dia nak bermanja je selalunye..takde nak main sangat..good job DD...hihi
Ok lah tu kan..barulah abah dia ada quality time dengan si anak..tak gitu? ;P
Mama memang dah banyak dah quality time especially time breastfeed..kikiki...
So, layankan jelah anak tu yer..
Haihh la anak...



Monday, September 3, 2012

Demi sesuap nasi..;)

Harini first day kat company baru..hihu...

New environment..
New colleagues..
Same job scope but..
New salary..;)

Wish me luck...:)

Wednesday, August 29, 2012

Hobi MDD #4

Hisap jari kaki...!

Hah tak payahla korang nak kecoh-kecoh pasal DD nak dapat adik okeh..over tau! ;P

Seminggu dua ni nampak DD selalu angkat kaki..dalam hati aku fikir dia nak tengok socks dia..nak capai tak sampai kot..so dia angkat tinggi-tinggi nak bagi nampak..hehe..

Tapi sehari dua ni nampak dia dah pandai..bend kaki pastu tarik socks..
Lepas tarik socks dia hisap/nyonyot socks tu bunyik cot cot cot..kikiki
if tak pakai socks, dia capai toes, nyonyot jugak..adeh..comel okeh..!

setakat ni kaki kanan je DD boleh buat..kaki kiri tak pandai bend betul lagi..rasanya budak ni right handed..dari segi gerak geri dia & gaya amek barang..:)


DD with his new hobby & full nappy..:)

Sejak demam 3-4 hari ni badan dia nampak susut..sian..
takpe pasni minum susu mama banyak-banyak lagi ok..minggu ni dah leh makan..mama yang teruja..hehe..:)

Demam

Biasa dalam kereta dia melonjak-lonjak berdiri..taknak duduk..apatah lagi baring..
tapi bila dah demam..duduk pun boleh lelap..tak payah tepuk pun..

sian anak mama..


Get well soon adik!!

May Allah protect you sayang...

MDD dan abahnya


DD keletihan

Gamba ni amek masa hari sabtu lepas..sehari selepas majlis aqiqah..memang letih bebenor nampaknye anak bujang aku nih..tido lena tak berkuit..lama pulak tu..biasa kalo tido siang paling lama pun 1 jam je..ni sampai 2-3 jam..good job DD..! 

Masa tengah snap gamba DD sukasuki, datang pulak abah DD yang serupa orang tak mandi pagi sebab letih & macam nak demam pun ade katanya..beliau mintak snap gamba bersama anak bujang kesayangan..baiklah..!
jarang jarang sekali beliau nak bergambar..biasanya kena offer bergambar..
tapi sejak ada anak ni tak payah offer pun dia offer diri..satu perubahan yang menggembirakan mama DD..:)

DD & abah
Sayang kamu berdua...mmmmmuahhhh....:)

MDD's 1st raya

Raya pertama MDD pakai jubah morocco..comel lah anak mama..handsome tak??

Raya pertama MDD di Kg Penambang, Kota Bharu
Sempatlah pakai 2-3 jam..kain cotton beli sendiri pastu mintak tolong member jahitkan..cantik..
Mujur MDD tak berpeluh kepanasan..hehe..

Masa aqiqah pun pakai baju ni..pakai je 2-3 kali..sebab lepas ni kompem tak muat dah..:)


Kemalangan merata-rata

bulan puasa haritu ada 2 kali terjodoh dengan kejadian accident..

kali 1, masa on the way balik keje..kat area seksyen 9, lepas sikit dari concorde..menghala ke roundabout kayangan..berdekatan shell..wahh,banyak betul landmark aku bagi..kalo korang taktau jugak nasib lah..hehe..

Kat area situ jarang sangat-sangat jammed..kecuali tengahari jumaat sebab polis jaga..situ kan berdekatan masjid negeri, so ramai yang double riple parking, so jalan pun tersumbat..maka dengan itu polis polis wanita ni terpaksa lah bekerja pada tengahari buta untuk mencari sesuap dua nasik..hikhik..

Ni gambar yang sempat aku snap..kereta myvi tu tak pasti dari arah mana..tapi kalo mengikut congakan aku, dari arah yang sama dengan aku cuma dia terpusing 360 darjah tu mungkin dirempuh oleh kereta iswara yang terlipat dua di atas divider (ada nampak sipi-sipi tu kat gambar tu kan)..kereta iswara tu aku tak sempat snap penuh sebab polis dah suruh jalan..hehe..tapi mmg jelas kelihatan sangat teruk kereta iswara tu..menurut sumber yang boleh dipercayai, pemandu kereta iswara tu cedera parah..pemandu myvi tak tahu pulak aku..huhu..


Accident di seksyen 9 shah alam


Kali ke 2, masa on the way balik kota bharu..luP pulak area mana..tapi lepas lepas bentong semua lah..sebab kitorang kat bentong masa subuh hari..kemalangan ni dah cerah dalam pukul 9-10pagi camtu..rasanya dah nak dekat-dekat gua musang..
Jalan jammed sikit masa ni..cik abe dah risau takut jammed disebabkan org pakat balik beraya..dia berusahanya kuar awal pagi pukul 4.30 pagi..sahur pun dalam kete je dia..aku tak sahur la sebab lepas lepas tu aku boleh breakfast & lunch..hehe..
Kereta gerak slow sikit je..lepas dari kawasan accident ni jalan smooth je..
actually ada beberapa kereta..kes back-to-back accident lah ni..tapi aku sempat snap 1 kereta je..sebab kereta ni agak teruk compared to kereta lain..dan kereta ni adalah kereta honda city..huhu..

Back-to-back accident di jalan berdekatan gua musang

Kecelakaan boleh berlaku di mana-mana..kadang-kadang kita berhati-hati pun orang rempuh kereta kita jugak..ye tak? Tu baru dinamakan takdir..:)
Kalau camtu, kita kena lah lebih lebih dan lebih berhati-hati dan sentiasa beringat semasa drive..
Set kan dalam kepala otak tu, kita ni ada orang-orang tersayang, ada tanggungjawab, kalau apa-apa berlaku pada kita, kesian lah kat mereka..

Encik suami tu pun memang agak samseng jugak kalo drive..kalau takat tekan brake mengejut tu memang jaguh lah beliau..dengan aku sekali tekan brake kat sebelah..adeh..
Tiap kali beliau drive memang aku akan berjaga..kalo tidur pun tidur-tidur ayam je kecuali kalo tak larat sangat baru lah lelap sekejap..tak senang hati weh..
mulut aku memang takleh brenti bunyi kalau beliau drive..sebab aku sentiasa memerhati keadaan lalulintas..hahaha...bagus kan? ;P
baguslah sangat..! selalu je kena marah sebab menyibuk nak tgk side mirror..sibuk tolong bgtau ada moto nak lalu kat sebelah..ada lori kat depan..macamlah beliau tak nampak kan..hikhik..
tapi memang selalunya beliau careless..berangan kot bawak kereta..memang tak ku harap dia drive sorang-sorang..tanpa teman pemerhati..huhuhu...;)



Semakin menggila..!

Banyak betul kes kerat-mengerat..tembak menembak..tikam-menikam sekarang ni..adeh..

Asal tak puas hati sikit je tikam!!
Tak dapat barang je bunuh!!
Tak bagi peluang kat dia pun tembak!!
Terlanggar sikit ke terlambat sikit ke..semua pun boleh jadi kes bunuh!!

Aihhhhh...
Ape nak jadi la umat manusia ni..makin menjadi-jadi..

Menurut kajian..kebanyakannya berpunca daripada tekanan perasaan dan bebanan hidup..
Setuju??

Kenapa dulu-dulu takde sangat kes kes macam ni?
Orang dulu-dulu takde tekanan perasaan dan bebanan hidup ke?
Mustahill !!

Kalo tanya pendapat aku..aku akan bagi jawapan macam ni..
Orang sekarang kekurangan didikan agama dan terlebihnya pendedahan sosial di kalangan masyarakat..
Setuju?

Orang sekarang ni, yang wajib diketengahkan, diketepikan...Tapi yang tak penting, diketengahkan pulak...
Dunia dah terbalik? Dunia dah menggila?? 

Dunia pulak yang dipersalahkan..padahal kita kita ni umat manusia yang tak cukup bersyukur dengan apa yang ada..astaghfirullahalazim...

Orang tak suka kita?...biarkan..akan ada lagi orang yang nak kawan dengan kita..
Orang tak bagi barang yang kita nak?...biarkan..entah-entah memang bukan hak kita..mana lah tau..Allah kan pengatur yang paling bijaksana..!
Orang tak bagi peluang?..tak bagi sudah..cari aktiviti lain..
Kalau terselisih bahu sikit ke terlanggar badan ke tersepak kaki ke..mintak maaf..jalan...tak payah kecoh-kecoh..lain lah kalo cedera..pun ada cara lain..ikut undang-undang..pegi baut report..settle luar mahkamah ke dalam mahkamah ke..kan lagi ok..
Tak payah nak berbunuh-bunuhan sesama sendiri la kan..
Rugi beb....rugi betul..!
Rugi umur..rugi masa..rugi segalanya..sia-sia..

Belajar lah bersikap redha wahai manusia sekalian..!

** pesanan kepada diri sendiri juge..sekian entry yang agak emo dariku..kihkihkih




Tuesday, August 28, 2012

Tamak!

Tamak nak buat keje..! 
aku la tu..
eh dah tuka jadi aku pulak..haritu guna I..
aaaah ape ape je lah..kikiki...

Dalam kepala otak ni ada macam-macam benda ku fikir..
nak buat itu nak buat ini...
nak ubah perabot...kemas itu..alih ini..tukar itu..eh macam macam..
pastu dalam kepala otak ni jugak berangan nak masak itu masak ini...

Bila nak buat semua benda tu ek?

Dah raya dah..bila lagi nak buat? bila oi bila?

kain baju sekatil tak berlipat tu..bukan sebakul yer..sekatil....huhu..

inilah akibatnya tidak mengemas sebelum raya..
balik kampung beraya on the spot tak sempat kemas apa apa pun...

padan muka aku..!

Kalau lah MDD boleh tolong mama nya kemas..;)

Monday, August 13, 2012

I jadi artis u olssss....;)

Ok sesambil kudap kacang shantung ni nak citer gak pasal pagi tadi...hikhik..auwwww malu i..;)

Pagi tadi dah la I lambat..bangun lambat..malas bangun..dah mood raya kan..biase lah..
alah korang ni macam lah tak biasa..!!

Pukul 5am bangun jugak panaskan lauk & buatkan air untuk hubby..
kengkonon taknak makan..tapi tergoda pulak dengan murtabak berbuka semalam..
habis sekeping..minum air..pastu DD lak bangun...
adeh la budak kecik ni kan selalu je salah timing tau...time orang nak tido tu lah dia bangun...
Tukar pampers DD, main-main jap..layan dia sembang..bagi susu..pukul 6.30 baru dia lelap balik..phewwww...
memandangkan takleh solat, maka dengan senang hatinye I tidur balik..kikiki...
Sedar-sedar dah pukul 8..tu pun hubby yang kejut...aiyarrrkkkkk...lambat dah..!

tengok DD..lena dia tido..almaklumlah dah penat membebel subuh tadi..huhu..
Siap-siap..pukul 8.45 baru hantar DD..abahnyer dah lama berdesup gi keje..
lepas anta DD gi singgah petronas..bukan untuk isi minyak yer..tapi nak beli roti & susu dutch lady..;)

dalam pukul 9.00..berdesup keluar taman bukit subang..masuk guthrie..
sebelum tol lagi dah set dalam pale - jangan turunkan cermin..jangan turunkan cermin..(baru tinted)
So masa bayar toll..pass..melalui pintu..hehe..
Lepas toll ada pulak polis trafic ke polis highway tah, tahan kereta I..aduss ape benda pulak ni..tadi I tak speed pun..adoi la..ada sportcheck ke ape lak ni..
Kereta-kereta lain pun diorang panggil masuk ke laluan parking..I nampak ada khemah-khemah..pastu ada ramai orang berpakaian keselamatan..eh taktau la nama vest tu..yang striking tu..vest keselamatan kot..entahlah...

pastu yang jaga laluan tu macam nak bagitau something..i pun bukakla pintu..maaflah yer tak pat turunkan cermin..hehe..katanya ada kempen keselamatan & pembahagian hamper..
ohhhhhh...cakaplah awal-awal..takde la I cuak tadi..;P
Kat depan I dah nampak ada orang bg hamper dalam bentuk eco bag..keliling orang tu ramai tah sape-sape..orang bawahan dia kot..entahlah..
I tengok diorang semua turunkan cermin je..pastu kejap kejap je brentinye...
Adeh..I dah runsing dah..nak kena turunkan cermin ke? alamak kang marah lak cik abe, baru je tinted semalam..kang rosak lak tinted....maka berkira-kira lah dalam hati nak turun cermin atau tak..
Sampai je giliran I, I nekad...free gear pastu tekan legbrake..pastu bukak pintu..kikiki..

Allah laaa...rupanya MB Selangor..Tan Sri Khalid..
(sebenarnya I pun tak kenal...bila ajib aka member hubby yang keje dengan guthrie sms baru I tau bahawa itu adalah MB..MB okeh..menteri besar..!)
Sms beliau berbunyi begini , 'sengih je cakap dgn MB'
hahahaha...adeh la..
memang pun..I rasa mulut I takleh tutup walaupun semasa bercakap..sengih statik je..nervous punye pasal dah jadi robot kejap..hahaha...
I bukak pintu sikit je..cakap 'takleh turun cermin..baru tinted' kikiki..
Tan Sri tu bukak seluasnya lah pintu kete tu..pastu pintu seblah kiri kat co-driver tu wartawan lak bukak luas2..alamakkkkk..maluuuuuuuu...kemain bersinar2 flash kamera..malu weh maluuu...
Macam retis pulak rasa...;P

Tan Sri bagi eco bag tu...pastu banyak lak tanya..penat I sengih uolsss...
Tan Sri tanya sapa ada lagi dalam kete? anak umur brapa? (agaknya dia nampak carseat)..bila balik kampung?..kampung dekat mana?..balik mana raya ni?..I jawab seikhlas boleh sambil sengih..haha..

Ada la dalam 5 minit..berpeluh-peluh I..rasa kembang je muka masa tu..sebab malu..ramai weh dok kerumun..wartawan lagi..escort escort MB lagi..adoi la..malu malu malu...#tutupmuka

Dah lepas tu nak masuk gear, pegang stereng pun malu..malu sebab orang tengok..hahaha..puiii..perasan gile kan?? ;P
Dah separuh jalan baru teringat yang I lupa nak cakap terima kasih..hahaha...
Sejak dari tu sampai la ke opis sengih tak sudah...adeh..!
Karang orang kata I gilo pulak..hahahaha...

Skodeng tadi dlm bag..takde ape sangat..ada benda kecik2 mcm kurma,air kotak,3 in 1,ada sampul duit raya (tak check lg ada duit raya ke tak)..pastu ada sticker..ada apa tah lagi..ada 2 eco bag..tak smepat nak godek semua..nanti nanti lah yer..

Sms hubby..hubby leh lak tanya 'besar ke hamper?' hahaha
Bukan masalah hamper sebenarnye..masalah malu nanti kalo masuk paper muka I ni cemane? mane nak letak muka kerang busuk ni oiiii? adoi la.....;)









Raya ;)

Yeyyy dah rayaaa....kikiki...

Adoi awal pulak anak bulan raya kelihatan..;)
Ingatkan dapat puasa penuh sebab sepatutnya last week dah period..rupa-rupanya itu hanya angan-angan mat jenin..saja nak test I tu..ni kang entah sampai raya lah kot monteng puasa...hi..hi..

Semalam pagi bangun sahur..makan nasi lauk tomyam + daging masak merah yang I masak kat kedai siam lepas balik dari bigplate kelmarin..hi..hi..
Perghhhh dia punya tomyam..pedas gila babassss...tak pernah makan tomyam kedai tu pedas camni..sah la chef lain yang masak ni haihhh la...potong stim betol orang nak bersahur..
daging masak merah pun pedas jugak sikit-sikit..sudahnya abe tak makan pun tomyam..
I takleh la nak makan sebab bf kan DD..kang cirit lak budak tu..hiksss...

lepas subuh tido balik..DD pun tak bangun..molek bebenor le tu..boleh I sambung tido..kelas pulak pukul 10..sempat lagi nak mimpi seround dua..kikiki..
Dalam pukul 8 I terjaga..perut memulas adoiiiiii...
tetiba teringat sakit contraction nak bersalin...sakit oiii...
sesapa yang nak merasa sakit contraction bersalin leh la try cirit-birit..memulass tak brenti..adeh..
Dah rasa sakit tu I bangun la cecepat..kang berterabur lak..;P
pegi toilet...sedassssssss dua dassssss...lama lah jugak bertapa..memang insaf & rasa  taknak beranak lagi..
pastu tengok ada darah period sekali...oooo ok boleh minum air...hi..hi..

Keluar je toilet, DD dah bangun..abah dia dah ada..okla tu..
sambung baring sebelah DD..melepekkk...adeh...sakitnya perut..
Terus cancel kelas..tak tahulah bila nak ganti..dah malas sebenarnya nak ngajar..hiksss..

Maka berehat lah seharian dengan keluar masuk toilet dari pagi sampai malam sebanyak 6x..huh!!

Apa yang I makan sampai sakit perut?
Memula dah aim tomyam pedas tu..tapi I makan sekali hirup je pun..impossible..
Hubby tak sakit pun..DD pun rilek je...
So, harini sms meyna tanya diorang sakit perut tak lepas makan kat bigplate sebab I nak cari punca..hehe..
Rupanya diorang pun sakit perut..adehh...kesian diorang..kesian kat I jugak..huhu..
Yang herannya nape hubby & DD tak kena?
Makan sama je kot..DD pun direct bf..
Jadi di manakah silapnya?? 

Harini pun ada rasa-rasa lagi sakit perut..tapi rasanya sakit period je kot..sengal-sengal gitu je..takde memulas dah...legaaaa...
Macam yang I cakap kat entry sebelum ni..walau apa pun terjadi, I tidak akan serik untuk makan di bigplate...ki..ki..ki...;)






Big Plate

Adeh..dah tghari baru nak update..adoi la...

Sabtu haritu Meyna datang Shah Alam..nak gi OBW katanya nak beli bedding untuk babycot..
Almaklum, bakal dapat baby baru lepas raya ni nanti...dengar-dengarnya baby girl..seronoknye la hai...leh pakaikan baju kembang-kembang..reben-reben..comelnyerrrr...

2-3 hari sebelum datang lagi dia dah inform..pastu kitorang dah plan nak makan kat bigplate..
I tak kesah je makan mana-mana..priority diberi kepada mak buyong..hikhik..
Dia nak makan western so kita ON jerrr...
Buffet bigplate RM38 per pax adalah berpatutan lah bagi I..
dah namanya western..ada la segala mak nenek makanan...
chicken/fish/lamb..yang chopped/grilled/fried..
ada pasta/pizza..nasi pun ado..
desert dari pelbagai jenis..buah/cakes/pudding/jelly/soup..
eh pendek kata macam-macam ada lah..hehe..
Cik abe tah berapa slices kambing dia makan..almaklumlah buffet..boleh refill..I jugak yang tak puas makan..minum air je bergelas-gelas..kehkehkeh...

kalo nak tengok gambar mintak maaf la yer..tak sempat nak klik sana klik sini..
dengan si DD yang taknak duduk kat stroller..terpaksa riba..
lepastu mengamuk lak dia..agaknya dah lama sangat..I tunggu sana since 6.30pm..tunggu berbuka 7.30pm..tengah syok makan..pukul 8pm dia mengamuk pulak..bagi susu taknak pulak..
aihhhh si DD ni..maybe panas kot..
Kat bigplate tu 1 je problem dia..panas..!!
dahla takde aircond, pastu kipas tak rasa langsung..berkuap..even kitorang dapat reserved table yg dekat-dekat ngan luar, still rasa panas membahang..dengan tudung baju semua berbau masakan..kehkehkeh..

Walaupun begitu..kami tidak pernah serik untuk ke bigplate..sebab menu dia semua sedap-sedap..
lepasni nak pegi makan ala carte lah..nak makan chicken piccat...yummyy...kompem terbuntang perot..;P

Ni pic contoh menu grilled chicken di bigplate..contohhhhhh...bukan kitorang makan yang ni..;)

Sumber : Abe Google




Friday, August 10, 2012

Berhijab

Ramai artis dah berhijab sekarang kan..alhamdulillah..

Yang I nampak, sejak ada tudung lilit lilit belit belit atau nama lainnyer shawl tu kan, ramai artis yang pakai...
Kenapa diorang pakai tudung?
Untuk bergaya? sebab dah sampai seru?
ada ke bab aurat ni kena mengena dengan seru?
benda wajib mana boleh ada seru seru..benda wajib dah memang wajib..mesti buat..
mane leh negotiate ngan Allah bila dah ready baru nak pakai..!

Biar apa pun sebab atau niat diorang memakai hijab/tudung tu kita doakan aje yang terbaik untuk diorang..
Semoga pakai tu biar betul-betul menutup aurat..bukan hanya menutup rambut...
Dan biar pakai tu terussss pakai..jangan hangat-hangat tahi ayam je..
Tak kesahlah nak pakai belit-belit ke pusing-pusing ke tudung tu, janji menutup aurat..

Nak tau macam mana ? 
Meh tanya Ustaz Don...:)






Hampir terbabas kali ke-2

Pagi tadi bangun sahur pukul 5.30...kikiki...
Masa pukul 4 tidokan DD semula tu dah agak dah, kalo tido balik ni kang mesti terlajak sahur..
tapi tido jugak..(hehe)..alarm pun mmg dah set..budget leh bangun ar kunun..puiiii..;)

Tido dengan lena sekali pulak tu...terjaga...dup dap dup dap dada ni..tengok jam...
alamakkkkk! dah 5.30...sempat termenung jap..nak makan nasik ke takyah..nak makan nasik ke takyah...

kejut cik abe..kemain sedap dia tido depan tv..amboi amboi..(geram ni)..
cakap kat dia dah 5.30 ni bangun la sahur..dia pun termenung jap..haihhhh...

I sahur freshmilk + red dates...sedapppppp...almaklumlah full cream milk..sebelum bf minum low fat milk je..dapat full cream dengan DD sekali terkulat-kulat..kikiki...

Cik abe minum madu + kurma yusuf taiyyoob..hikhik..

Sebenarnye kalau nak panaskan nasi & lauk pastu makan lelaju tu sempat je..
(haritu yang terbabas kali pertama tu siap smepat masak lagik..hihi)
Tapi I malasssssss..I letih..

Ada orang tu tak bangun malam susukan anak pun terlajak gak sahur..padahal handphone ada je seblah telinga dia..kita tanya dia, tak set alarm ke? dia kata set...
habistu nape tak bangun?????
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...rasa nak menyinga je pagi tadi..tapi sabarrrrrrrrrrr...
silalah ikhlas yer puan Nurul Syafina..
Baiklah..!



3 Ogos 1984

Selak-selak page belakang, rupanya I belum tulis lagi pasal hari peningkatan usia yer..;)

Pada 3 Ogos 2012 haritu bersamaan hari Jumaat penghulu segala hari,
 maka dengan rasminya bertambahla usia I menjadi 28 tahun..muda lagi kan? heeee :D
Menurut mak I, I dilahirkan pada hari jumaat..pukul 1 pagi kat rumah nenek kat melaka..
Kiranya malam jumaat tu dah sakit la kot..kottttt...

Alhamdulillah..
Terima kasih kepada Allah yang mengurniakan nikmat yang banyak dan pelbagai kepada hambaNya yang sering leka ini..(nasib baik sedar diri..;P)..
Terima kasih jugak kepada Mak yang mabuk mengandung, letih bawak perut boyot, sakit bersalin, menjaga dan seterusnya mendidik I sampailah I jadi manusia berguna sekarang ni..berguna la hendaknye..hikhik..
Syukur...

Hadiah?
Korang lah patut bagi hadiah..heeeeeeeeee..:)

Doa juga satu hadiah..
Doakan I berjaya di dunia dan di akhirat..

Terima kasih..;)

Meh jemput makan cake ni.....:D

Sumber : pakcik google..saja pilih kek cekelat..sebab I hantu cekelat..hihi..


Thursday, August 9, 2012

Masa itu akan tiba..

1. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), 
2. Berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) 
3. Berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). 


takut?? Ya..! 
Sebab banyakkkkkk sangattttt dosaaaaa....

Yang mana satukah kita???
Allah saja yang tau...

Baca lagi kat SINI 



sumber : myberita.com

Tuesday, August 7, 2012

Solat dan Anak

Dah lama nak tulis pasal ni tapi asik lupe jer..
I memang tak tulis note pun each time ada idea..almaklumla bukan blogger sangat pun..;P
Memang banyk benda nak tulis..tapi bila dah bukak jer blog..lupa..blur..hihi..

Ada tak ibu/bapa yang bermasalah untuk solat sejak ada anak kecil?
Ok..I mengaku..hehe..

Oh si DD yang manja memang akan bermanja sahaja dengan I lepas I amek dia dari babysitter/taska..
Oh chopp! sekarang DD dah duduk ngan ibu semula..babysitter masa first dulu..
Akak tu nak jaga DD..okla tu...hantar skool pun asik selsema je plk..
Tapi kalo nak sakit kat mana2 pun boleh, ye tak..
tapi dah ada orang volunteer nak jaga, padang bola I tadahkan..hehe..

Berbalik kepada perihal solat..
Solat itu wajib..! Tiang agama tu..!
kalau tak solat, boleh imagine runtuhnya rumah tanpa tiang..jangan kata rumah batu takyah pakai tiang yer..I budak civil..setiap building mesti ada tiang..tiang tu tak semestinya nampak terpacak macam tiang seri tu..tiang tu adalah support kepada tingkat atas ataupun bumbung..malas la citer panjang..kang jadi engineer tak bertauliah lak..kikiki..
Ha tapi kenapa ramai je yang tak solat????
hmmmmm...lu pikir la sendiri..!

I memang ada masalah nak solat if duduk berdua je dengan DD..kalau dia tido, syukurrrr..boleh solat dan buat macam2 keje..tapi kalau tak tido?????
Si DD ni bukan jenis menangis tak brenti tu...tidak..dia ni manja je lebih..nak orang hadap diaaaa aje..kalo kita hilang jap je ada la bunyik merengek..memula merengek la..cer buat taktau lama sikit..merajuk tak hengat!!!! macam la mama dia nak tinggalkan dia..ish ish..

Actually ada cara yang boleh membantu ibu/bapa yang ada masalah macam I ni..

Meh tengok gambar ni...rasanya tengok gambar pun dah paham kot..:)

Sumber : Encik google

Buat yang rukun je..itu wajib..Islam itu mudah..yang penting solat! jangan culas!!

Nak info lebih lagi? Boleh refer SINI dan SINI

InsyaAllah I pun nak try praktis lah solat macam ni kalau dah terpaksa..anak teruna tu kurang sikit kat abah dia kalo part nak manja..entahler kenapa..nanti esok2 dah reti main bola baru nak kat abah dia kot..hikhik...:)






Majlis aqiqah MDD


InsyaAllah, Raya ke-6 nanti, 24/8/2012, Jumaat, kitorang nak buat kenduri aqiqah sikit untuk DD..
Majlis akan dibuat secara bersederhana..
Rasanya mak nak buat open house sekali..tapi tak kompem lagi..
Bagus jugak if buat open house sekali, sekaliharung orang datang beraya..sekali penat..hikhik..
Tapi if buat open house sekali, ramai jemputan kena pasang khemah..
If untuk aqiqah DD je tak payah khemah..makan bersila je..kikiki..
Kita tengok jela nanti..Tu semua mak punyer keroje..I follow je..hehe..

Ahad haritu dah pegi tengok kambing untuk aqiqah si DD..
besor kambingnyer..adeh..dah itu yang apak dia nak..layankan je la..

Korang-korang dijemput hadir juga yer bagi memeriahkan majlis..:)




Dah namanya rezeki

Alhamdulillah..

Sabtu haritu blk melaka..sampai melaka dah ngam-ngam azan maghrib..banyak urusan sebelum bertolak..
Sesampai je dah azan, I pun berdesup masuk rumah..MDD abah dia yg dukung bawak masuk..kikiki..hampeh punye mak kan..;P

Atas meja dah terhidang lauk sedap-sedap..especially sambal goreng ikan bilis telor peberetku...perghhhhh...lagi la tak toleh kiri kanan..amek pinggan buh nasi..ngap ngap ngap..;)
Tipu jeeeee...
Abah DD yang makan dulu..sbb I teguk air bergelen..makan kuih..kenyang la pulak..
sambil dukung DD sambil makan kuih (biasa dah kat rumah sendiri buat camni)..
Lepas abah DD dah siap makan..I punya turn pulak..mak tengah makan lagi..
lagi la syokkk..makan ada teman..kompem bertambah nasik I tu kang..hihi..
macam-macam lauk ada..ikan tenggiri masak lemak,sambal goreng,sayur kacang panjang tumis,pastu akak ipar ada bagi ketam masak lemak, ayam masak merah, kuih sagoo..nyum nyum..
naik juling bijik mata nak amek mana satu..haha..adoi..

Tu lah namanya langkah kanan...rezeki..:)

Ahad pulak cadangnya nak bersihkan shrek luar dan dalam je..tak de nak gi mana-mana..
Pagi tu duduk bersembang ngan mak..tetiba teringat kuih serabai..tanya mak, bazar mana ada jual..
mak kata mana-mana bazar biasanya ada..tapi I nak balik awal dalam 3pm..mana la ada bazar yang bukak lagi..hmmmmm..
Pastu mak pun tetibe teringat..

'eh, maklang kan buat serabai..bulan puasa biasa dia buat jual serabai jugak'

haaaaaa...best best..so I pun suruh mak call maklang..(hampeh kan, bukan nak call sendiri..;P)

mak lang tanya, aik? mengidam ke? ada isi lagi? 

erkkkkkkk...mane datang pulak isi lagi..hehehe..teringin je..tak dapat takpe..;)

Memang betul kata mak..maklang buat lebih pulak tu..kebetulan...memang maklang nak sedekah kat busu....pastu I nak makan, kira sedekah sekali la kat I...semoga murah rezeki maklang lagi lepasni..

Hamek ko 10 keping maklang bagi..hehehe..siap ada bonus kuih cara berlauk..pergghhhh...semuanya favourite tuuuu...timaseh maklang..ailebiu..:D

Alhamdulillah...ni lah yang dikatakan ada rezeki tak ke mana..:)


Wednesday, August 1, 2012

Hobi DD #3

video

Menghisap segala apa yang ada berdekatan..
Benda favourite dia suka hisap ialah inch worm ni..dia suka hisap lidah worm tu sebab kaler merah (attractive)..ahhahaha...lucah si DD ni tau..;P

Sekarang dah ada toys bentuk gajah..habis telinga & belalai gajah tu lencun..teether yang mama dia beli dia tak heran pun...adeh..~

oh lupe..DD juga sudah pandai main menyembur air liur & main bubbles...next time ada masa leh amek video...habisla rambut mama..;)

Hobi DD #2

video

Berangan sambil menghisap jari..ni video lama..masa dia 3bulan++

Dah pernah upload kat Kecek Sore



Tersentuh Hati

Tajuk macam upin ipin tak? siri yang masa ipin patah kaki tu..kikiki..

Semalam..masa tengah cuci pinggan mangkuk kat sinki dapur tidak semena-mena ternampak sorang nenek tua yang dah bongkok tengah turun tangga blok sebelah dari tingkat 4 (tingkat atas sekali)..
biasala sambil cuci pinggan memang mata I meliar je tengok sliding window tu..ada blind tapi I tarik sampai paras mata..so boleh nampak la luar..dulu takut..takut ternampak yang bukan-bukan..tapi sekarang tidak lagi..:)

nenek tu dah bongkok tiga..tau tak bongkok tiga? kalau taktau buat-buat tau jelah yer sebab I google takde lak kuar contoh terdekat..hikss..
nenek tu pakai telekung yang diselak sampai atas..alah yang biasa kita buat masa nak gi masjid tu..kain telekung tu pun nenek tu pakai tapi dia pegang & angkat sikit (supaya tak kotor bila terseret)..

Nenek tu membuatkan I bertanya kepada diri sendiri..nenek ni nak gi mana?
I tengok jam, pukul 9 lebih..suara imam kat surau pun jelas kedengaran dari rumah I (surau blkg umah je)..
Takkan nak pegi terawih kot? dah 9 lebih dah..kat surau pun tah dah berapa rakaat dah lepas..

Tak sampai 5 minit nenek tu dah sampai bawah...I follow je pergerakan nenek tu..nenek tu turun tangga tingkat 4..pastu nampak dia kat tangga tingkat 3 pulak tengah turun..sampai la ke ground floor...
Punyelah laju nenek tu turun..walaupun dia bongkok tiga tapi nampak cergas & sihat..
kalah I yang muda ni..I kalo turun tangga bawak DD mmg mcm bongkok empat..bukan tiga dah..apetah lagi kalau naik tangga...hahaha..

Lepas diamati, memang betul nenek tu menuju ke surau..jalan pun gagah lagi..
I rasa macam nak menangis je masa tu..tapi kutahan jebat..! ;)
Tersentuh sangat hati bila tengok nenek tu..sorang diri..bongkok tiga..duduk rumah atas sekali pulak..
Pun sanggup turun bawah untuk berjemaah kat surau..kuat betul semangat nenek tu..
Tidak tercabarkah kita yang muda ni???
Insaf sekejap bila tengok nenek tu..hmmmmmmm...

Di ketika itu, walaupun tak kenal nenek tu, saya berdoa di dalam hati agar nenek tu dikurniakan rahmat oleh Allah S.W.T..





Tuesday, July 31, 2012

Serabai

Siapa serabai??

Weh..bukan la..bukan serabai yang bermaksud selebet a.k.a selekeh tu...
tapi ni serabai ni sejenis kuih...tau??

Kalau tak tau meh I tunjuk..tadi dah tanya encik google..:)


kuih ni sedappppp!
nak nak kalau kuahnya ada buh pisang / durian...
kuahnyer ala ala serawa...alah..yg serawa pulut durian tu..
camtu la rasa kuah dia..
pastu bila cicah ngan serabai yang lemak2 masin ni..perggghhhhhhhhh...!

Weekend haritu cari kat bazar stadium shah alam tak jumpa...:(
Adeh..orang shah alam tak makan ke serabai eh?
minggu ni balik melaka..nak cari..nak cari..nak cari..serabai..
mintak mintak ade la..
nak buat boleh..tapi...ermmm...bukannya malas...tapi kurang rajin jer...;P


Puasa

I rasa semua orang pernah ada kenakalan semasa berpuasa masa kekecik dulu..betul tak?
Ke ada yang dah besar pun buat? haaaaaaaa!!! ;P

Ada yang buat-buat TERminum air masa mandi (ada jugak yang sengaja).....;)
Ada yang buat-buat sakit perut..
Ada yang buat-buat terlupa pastu minum air pastu cakap 'eh aku puasa la, lupe lak'
Lagi ? ada? apa lagi? meh list kan..hahaha..

I ingat lagi masa sekolah menengah (form 1 tak silap)..masa tu I sekolah kat atas bukit kat telok mas..
nama glamour sekolah I tu SHARODZ..shortform untuk Sharifah Rodziah..sekolah agama tuuuu..;P
Ada cikgu subjek Pendidikan Jasmani (tak ingat la pulak nama cikgu ni..hiks)..cikgu ni kurus tinggi..lawa..persis model gitu..awwwww...;)
Masa tu bulan puasa tu cikgu tu tanya kat semua pelajar dalam kelas satu soalan..

Soalan beliau berbunyi begini ,
Sape boleh bagitau cikgu, apa kebaikan berpuasa..?

Cikgu tu suruh setiap orang jawab TANPA ulangan..
bayangkanla kalo dalam kelas tu ada 28 pelajar, so ada 28 jawapan..wahh! mana nak dapat?

Mase tu dalam pale otak I dah ada dah jawapan..tapi tak lama pastu budak lain dah jawab..cisss!!!
Lepastu I ada jawapan lain..pun dicilok tanpa sengaja oleh pelajar lain..
Semua yang dalam kepala otak dah disebut oleh pelajar di depan...
Dalam hati I mase tu cakap 'adoi la kenape la lambat sangat sampai turn aku ni'
(ha tu lah..duduk belakang lagi!!! kalo duk depan mesti dah lega lepas bagi jawapan..hikss..)

Lepas 4 orang depan I jawab..I dapat satu idea..haaaa..kali ni mesti takde sape sape yang tau..!
So bila sampai turn I, dengan bangganya I bangun dan cakap..

'dapat mengurangkan makan jajan, cikgu'

pastu cikgu tu pun buat muka pelik...lalu beliau jawab,

'hmmmm...kurang makan jajan macam mana ye?'

I pun bertambah confident lagi untuk explain,

'yela, kalau puasa kita tak makan siang..pastu bila makan berbuka, kita dah takleh makan banyak2..makan berbuka dah kenyang dah..so takde lah makan jajan lagi sebab dah tak lapar..'

Cikgu pun cakap 'ooo..hmm boleh la terima'

Cehhhh!!! bolehla je ke? bukan kah tu satu jawapan yang bernas???
Terkulat-kulat gakla I lepas tu..tapi I lega sebab dah bagi jawapan..haha..
students yang turn diorang selepas I lagi la blur taktau nak jawab ape dah..
semua budak-budak lain dah jawab..kikiki..

I ni sebenarnya pemakan jajan tegarrrrrrr dari kecik sampaila besar..
So bila puasa, mmg betulla apa yg I bgtau cikgu tu..ikhlas ok..tak tipu!
memang I akan kurang makan jajan sebab lepas bukak puasa I dah kenyang..nak makan jajan siang lak takleh sebab puasa..hihihi.

Since preggy sampaila sekarang, baru lah kurang makan jajan...
sebab I bukan makan utk diri sendiri je tapi dah makan untuk si DD sekali..
kesian si DD kalau I bagi makan MSG banyak2..hiksss..
Maka berjauhanlah I dengan jajan...
tapi kadang2 I belasah gak bila teringin..;)

So moral of the story, jangan suka sangat makan jajan..dan jangan duduk belakang masa dalam kelas..!