Nuffnang Ads

Monday, December 19, 2011

Jalan-jalan Hujung Minggu

Meh sambung story pasal last 2 weeks..hehe..

Sebelum pegi mencekik Big Plate ngan kak arin haritu kan wa kata ada pegi carnival agro tu kan...
haaa..ni ada some photos wa kat sana bersama haiwan2..hikhik..

nak jugak pegang tu..kuda tu degil tamo pandang camera...;)

si pony ni takut2 plk bila wa dtg dekat..asik berganjak jer..kang lelame masuk longkang lak...
mesti dia bengang wa kacau dia nak makan...heeee...~

ha..yang kamben ni nama dia timah..hikhik..matching lak tu baju timah ni ngan baju wa..
Encik Somi cakap 'mak kamben dengan anaknya'..hampeh btol..!

Banyak lagi haiwan lain kat situ..arnab ..lembu..ayam...mcm2 haiwan ternakan lah..
tak kuasa wa nak amek gamba byk2..lembu punyala besar..
kang diterajangnyer wa terpelanting lak mcm nangka busuk..hehe..

Esoknya pulak (ahad) one of bestfren wa masa kat sekolah teknik, Meyna kata nak datang shah alam..
Mau ke Fiesta Karangkraf..haihhh dah nama kaki novel, sangguplah datang kan..hikhik..
murah2 weh bahan bacaan yang dijual kat sinun...
Meyna sampai 2 beg dibelinyer..kiri kanan si apis (husband meyna) membimbit...
tau jela buku beratnyer cemane kan..hikhik..
wa yang tak gemar membaca ni beli 2 buku jer..
1 buku memasak..1 buku pasal baby (compilation of Pa&Ma)..
Encik somi pun beli gak..tah ler buku ape..malas wa nak belek..hihi..

Settle memborong buku..pegi lunch kat McD PKNS..
Then cari idea nak gi mana..
Last2 wa ajak masuk bukit cerakah...
Tujuan utama nak masuk bkt cerakah tu sebenarnye nak masuk rumah 4 musim jer..
sebab sekarang winter..kalo musim lain tak heran der..hikhik...
So ke Taman Pertanian Bukit Cerakah la kami petang tu..

Tiket murah jer..RM3 masuk + RM3 untuk rumah 4 musim..3 minit jer diberi kat dlm rumah 4 musim ni yer..
Info boleh tengok SINI
Keadaan dalam taman pertanian tu takde la best mana pun..sebab diorang tak maintain sangat..
tak macam dulu..dulu masa wa pegi best lagi..haiwan2 pun banyak..kira terjaga lagi lah..
sekarang wa tengok ada certain part jela yang jadi tumpuan..
sapa yang rajin tu leh la jalan kaki / cycling..
kalo makbuyong cam wa ni pejadah nak cycling nyer..naik tram sudaaaaa...;)
Kata si apis husband si meyna tu, tram pun mcm bas express..hahaha..
mane taknyer..kemain laju lagi..kecut perut..dahla jalannyer kecik macam one-way..
tapi leh jadi two-ways bila tram dari opposite direction nak lalu..hikhik..
risau jer wa kalo tram tu masuk longkang ke terbalik ke kan..mujurla drebar2 tu smua pro..!
tapi best gakla naik tram yang mcm bus mini ni..sebab open air..:D

Encik somi snap photo kat dalam umah 4 musim jer..kat luar tak menarik..

nak amek gambar pun kena tunggu turn..sebab lack of space..
tu yang sampai punggung orang lain pun ter'enterprem' tu...;P

terlupa pulak hamba nak pegang semula handbag hamba masa amek gamba ni..hikhik..





agak slippery yer dalam ni..so kena hati2..:)






Thursday, December 8, 2011

Pureen Warehouse Sales 2011

Fuhhh...
Macam nak fengsan pegi warehousale pureen last saturday..
dengan mak2 buyong berasak2..
ngan pak2 buyong jinjing junjung bimbit barang...
ada pulak yang bawak anak kecik...alahai sian nyer anak2..
dalam tu dahla panassss...berhimpit2..kurang oksigen..hiksss..

Macam mana pun wa puas hati lah dapat pegi..
Even encik somi tak pat teman..sebab dia ada last minute interview..
So wa pegi ngan sorang kawan wa yang buyong jugak..
betapa bersemangatnyer kami nak melengaskan diri kat tempat sebegitu..hukhuk...

Kuar umah awal..tapi sampai sana dekat tengahri jugak..
mana taknyer..berpusing2 mencari warehouse nyer..haihhhh...
Sampai di PJ tu sececah aje...meround mencari warehouse tu yang berejam..
Garmin lak tetibe wat hal haritu...huh!
Tapi akhirnya jumpe jugak..berkat kesabaran & rezeki yang dalam perot ni jugak kot..;)

Apa yang wa beli? huh..macam2..dari toiletries ke baju ke diapers..
apa yang nampak & bekenan tu sambar ajer..
Sib baik gak encik somi tak ikut..kalo idak mau ada ceramah free di bawah khemah yang agak 
'sejuk' tu..hukhuk...
wa beli baju dalam 7 pasang jer..tak byk yg menarik even harga murah...
sehelai/sepasang just rm3/rm5/rm8...sapa tak gile?
yang lain tu barang2 lain lah..murah2 jugak + berbaloi...
RM200++ gakla hangus kat sana..:D
baju bajan banyak yang org dah sarbat..diorg ni takde sivik..
amek tamak2 pastu duk lepak tepi pilih2 mana yang nak je..
yg taknak main campak tepi tu je..bukan nak pi taruk balik kat tempatnyer..
tu pasal la tmpt baju baby tu byk yg kosong..cet!
sib baik pekerja pureen tu rajin2 belaka pi kutip & taruk kat mana yang patut..
dapat jugakla orang2 yang dtg lmbt cam kami ni pilih2 lagi..hiksss..
Banyak baju gegurl weh..geram betol..kang ada gak anak wa ni wa pakaikan gegurl..hehe..
Next entry wa selitkan items yang wa beli k..!

Lepas menshoppingkan diri tu terus wa rushing blk rumah amek encik somi..sebab ada checkup kat UMRA..hiks..4D scan..nampak dengan clear sekali muka baby..excited okeh..!
Dan nampak juga bebird nyer..hikhik..

Dapat sms dari kak arin ..diorg ada kat selayang haritu..
terus wa tanya apa plan..sebab kalo ada plan wa mmg malas blk rumah dulu..
nak naik turun tangga tu kang satu hal dah..huhu..
then they opt to dinner kat BigPlate..againn!!! :D
masa untuk membantingkan diri dengan menu kambing banting..hehe..
So after checkup while tunggu dinner..we all jalan2 kat karnival Agro Selangor..
Nampak dari luar mcm bosan..tapi bila dah masuk..rupanya macam2 adaaaa...hikhik..
ada mcm2 jenis haiwan..pokok2..biasela agro kan..
and of course la gerai makan pun banyak..hikss..
Ni pun next entry wa masukkan photos yer..:)

Ada lagi citer last week...
tapi sekarang mau balik...masa dah time..malam ni nak kuar dinner..
then esok pagi2 dah nak bertolak balik Kota Bharu..
Lama sungguh kitorg tak balik sana..hiksss...

Okeh..adios...

to be continue......



Friday, December 2, 2011

Alahaiiiii lah baju...

Harini gi keje ngan baju tak seberapa..
Budget2 blouse ni muat lagi utk masuk dlm badan yg semakin 'comel' ni...
sekali sampai bahu...ERKKKK!!!

haduiiiiii...
tapi setelah dipaksa..boleh jugak masuk...tapi agak sendatla tang perot + pinggang...hua3..
ah..dulik lah..
bukan ape..malas nak iron baju lain...
baju ni dah siap di iron sekali ngan seluar & tudung..
kang kalo tukar baju lain dah kene tukar tudung lain..malas hamba! ;)

Oh..esok & ahad ada pureen clearance sales kat Summit Company..
entah kat mana taktau ler..GPS aje lah yer..
kalo Summit Mall tu tau sangatlah..ni nampak gayanya bukan mall..tapi warehouse..
kompem berpeluh2 memilih barang esok..
harus pagi2 buta ku kejutkan encik somi...
Yang..bangun yang...! kang jadi sadin plk kat warehouse tu..hikhikhik...

Okeh..
mau pegi cuci cuci mata kat shopping mall...
mujur ada kawan makyong jugak dekat shah alam ni...
bleh la pegi makan2..pastu gi kedai baby..hikhikhik...



Monday, November 14, 2011

Ke Lauttttttt....

icon ni wa dah penah guna kot kan...ah tak kire lah..nak guna gak..

Ni hari wa tade mood..tah apesal...perubahan hormon? entahlah...
ada keje sikit..tapi tamo buat..boley? huhuh...

Satu lagi..wa frust...sebab agar2 yang wa buat semalam tak mengeras...resepi dah follow habis2..
lebih 10x kot wa baca resepi tu..padahal resepi tu senang amat...
tapi agar2 wa tak keras...nape?? nape??
wa tengah tanya owner resepi tu..tak puas hati betul wa..hikhik...

ok lah...taktau nak taip apa...
moody moody mood today...

adiosssss...~

Thursday, November 10, 2011

Mode : RajiN

Ok..sementara wa tgh rajin ni meh hapdet lagi..pasal blk melaka masa raya haji pulak..:)

Ni mmg penyakit wa okeh..kalo malas tu malas ya hamat..dalam smua benda..baik masak baik benda lain...sama je...tapi kalau rajin...sanggup wa hadap lama2..kadang tu kalau tgh rajin masak tengah malam pun wa boleh masak..wa paksa encik somi tunggu suh dia makan..kalo idak mau wa majuk..hua3..
buruk pangai...;P

Masa raya haji haritu smua adik bradik wa balik melaka..Alhamdulillah dapat berkumpul..
masa raya puasa haritu kakngah wa tak blk due to amirul warded about a week...chest infection..beraya di sepital gamaknye...tu yang raya haji ni kakngah wa balas dendam balik melaka even cuti tak seberapa..hehe..

Talking about children..anak buah wa yang dua orang ni amatlah talkative...even si tecit mardhiah yang blum 2-year old tu pun dah pok pek pok pek...bak kata paklang wa kat mardhiah 'umi ko bagi daging burung murai eh?'  kekekekekekek....sabo je lah..
tapi mmg mardhiah ni byk cakap ah..pelat2 pun nak cakap gak..selagi ko tak paham selagi tu dia ulang..hehe..
Yang paling comey..bila dia panggil mak2 sdara dia..
malon/alon - maklong
pa nah - pak ngah
ma nah - mak ngah
mu shu - mak su
po shu - pak su
ajon - uncle john (abg wa)
miyul - amirul (takde abang)
suke2 dia je kan..hehe...
yang betul dia sebut umi..ayah..nenek..atok...
agaknye tu mmg dah selalu sebut..jumpa nenek & atok pun almost every week...hehehe...
dia kalo panggil selagi ko tak nyahut selagi tu dia panggil...siap ada oooo lagi...
contoh : ma nah...ooo ma nah...ma nah....ooo ma nah....kakakakakakaka...
mcm mak nenek...
yang amirul plk dah mmg la kan..dah 5-year-old..lagi sangat keletah...kaki game tuuu...belaja malasss kata kakngah..biasela budak2..minatnye kat game lah..kalo bab game takyah ajor pun takpe..dia pandai explore sendirik...silap2 dia yang ajar kita..hikhikhik...

So masa cuti haritu kakngah ada beli indulgence cake...saja suka2 nak makan...mmg tiap2 hari la kamiorang balun...sampai hari isnin baru habis..sehari se slice...hehe...agak2 kalo test gula mmg tinggi kot masa tu..;P
menu hari raya mcm biasa..sup tulang..rendang ayam...sambal kacang...nasi himpit...nak buat ketupat tapi daun takde plk..biasala raya haji melaka mana sama ngan raya haji pantai timur..
kalau raya puasa tu meriahla macam2 ada..ni raya haji..berkumpul makan2 je lah...
encik somi pun pelik..sunyi je umah masing2..takde orang korban..masjid pun certain2 masjid je ada korban...kata encik somi kalo kat kota bharu..boleh kata tiap2 rumah ada lapah daging...agaknye tu lah sebabnye kat sana meriah kot masa raya haji...

oklah..wa nak mandi..solat..siap utk tusyen pulak..
mujur harini encik somi blk kol 9..so takyah masak..wa pun balun la burger...easy..;P

enjoy gamba budak 2 orang yang comel lote ni..next year tambah lagi sorang cucu Hj. Hamzah...
insyaAllah...:)



20 weeks~

Every week babycenter akan email weekly progress sebagai info..
Bolehla belajar2 selain dari dapat info dari lain-lain sumber..
Kalau ikutkan babycenter, kedudukan & size baby is as below..;)


Supplements..~

Supplement yang wa amek sekarang :


ni ferum..lebih kurang camni la kot wa dapat..wa tak ingat nama dia..ni dapat dari klinik desa...1st checkup takpat apa2 ubat..dah bila HB turun baru dia bagi..tu pun sekotak je..
tak sampai sebulan punya stok..
tapi bagus gakla..wa sampai skrg pun tak hbs mkn lagi benda ni..asik lupe je...hua3...


obimin & obical (obicombo) ni wa dapat dari hospital umra..disebabkan wa tak dpt apa2 vitamins kat gov so dr.ummul bagi wa dua vitamins ni..obical ni kalsium..memandangkan wa dah takleh menerima susu anmum..wa minum susu fresh low fat..then doc suggest amek obical ni..ok la kot..dari tak amek calcium langsung..;P


And...last skali yang wa baru amek seminggu ni is spirulina..bli kat cosway...spirulina ni content mcm2 gak..so wa selang seli kan dengan obimin + ferum...since wa tak makan sayur..so spirulina ni membantu gakla...untuk tambah darah pun elok..folic pun ada...tu yang wa selang selikan dengan obimin..takut terover dose lak kang..huhuhu...

Other thhan that..wa makan kurma..kismis..prune..buah...yang harapnye membantu dalam sistem penghadaman wa..huhuu...kalau dah sembelit kang mmg payah...yg paling membantu tu prune la..nyamannnnn....:)


HoLaaaaaaaaa...;)

Assalamualaikum para pembaca yang budiman..ecewah..

haduiiii...bencinta nak menghapdet blog...
ni dah taktau nak taip mana satu..sebab byk sangat citer nak di share...hahaha...*fengsan*

Raya Haji? Balik melaka...
Sebab? Cuti sangat tak ade..+ ongkos pun tak berapa nak ade (gaji lambat) + encik hubby kata blk melaka..:)
Photos? blum dapat lagi..kat abg ipar wa a.k.a abgchik...tah tahun bile nak dapat tak tau ler..;p

Baby? Alhamdulillah...dah lepas week 20..nak masuk week 21..means dah 5 months lah..
Previous checkup doctor ummul scan nampak tolor..hikhikhik..
So next checkup on 3rd Dec nanti nak tgk bebird lak...kalau ada..kompem lah boboiboyyyy..heeee...
Oh..next thursday ada checkup gak..gov mnthly checkup...malas betol..huuuuuu...
Dua kali dah pegi klinik desa tu..takde masalah..except HB..
1st time ok lagi..11.1..but 2nd time pegi turun pulokkkkk...10.4...adusss...
Then asthma pun kena monitor..kena ada asthma diary..tapi wa tak buat pun..hehe..
So far alhamdulillah tak kena asthma time preggy ni..just bila demam batuk selsema tu mmg breathing tak brp ok la..but then takde la sampai nak amek inhaler even doctor kata boleh amek inhaler while preggy..
sekarang alhamdulillah baik dah...
Encik somi je batuknye tak baik2..sebulan dah wa rasa..degil orang tua tu..suh gi sepital check blk takmo..kena la check peparu tu kot ada infection ke ape..kemain lama lagi batuk..perokok pun kaloh..
payah cakap ngan orang tua kan..cakap ngan budak2 senang heppp kan aje kalau tak dengar kata..;P

Lately di opis tak berapa nak ada keje..sampai naik mengantok wa dok opis..huhu..
Tapi bila time ade keje tu..sampai nak bgn gi kencing pun tak dan..hahahaha...

Eh...nak tau tak..1-2 minggu ni dah leh rasa baby gerak2..:)
Awal2 haritu rasa denyut2 je..tapi lately rasa mcm kene jentik pun ade..kadang best..kadang geli..hikhik..
Encik Somi beriya nak tgk & rasa ngan tangan...mana la nampak lagi kan..perut wa lak jenis tebal..
5 bulan pun da besar..wa tak pat imagine 8 buan nanti cemane..aiyarkhhhh....
lepas2 ni dah 6-7 mnths baru boleh kot sbb si tecit ni dah sempit, kurang space nak begerak..
sekarang ni berlegar2 lagi dia...sometimes terkena perut tu kot yang rasa mcm kena jentik tu..

sementara ada masa melangut kat opis smlm..wa ada survey baby items..alalala...geramnye...
kalau la encik somi cop duit, wa borong smua..hahahaha...
breast pump pun wa nak beli...harga bukan murah2 yer..kalo murah mmg cramp la tangan tu...adeh...
al-maklumla bekerja..kena la ngepam..nak jimat masa lagi kena la bli yg non-manual..
kalo ada rezeki nak breastfeed baby lama cket..hopefully berjaya lah yer..;)

barang2 lain pun ada survey gak..nanti nak kena list kan...phewwww...
mana yang dah ada volunteer nak bg pinjam or sedekah kita tolak tepi dulu...
kita pi beli yang tak ada dulu na...entah bila nak pi beli taktaw la..huhu...
baju newborn takyah bli byk2..kakngah wa nak sedekah hak anak buah wa..
lagipun baby cepat besar...sekejap je pakai nanti...
baju maternity pun wa tak bli byk..wa bukan minat pakai maxi sangat..pakai suar lg selesa..hehe..
nanti kakngah wa bagi pinjam gak buat tambah2..:)

Okeh...next time wa sambung membebel lagi..adiossss...~

Friday, September 9, 2011

Dah Raya Dah.....

Nak raya..nak raya..tup tup dah dekat 2 minggu beraya dah..Alhamdulillah..
walaupun puasa tak cukup..tapi raya tetap raya..
Tahun ni raya pertama wa tak sama ngan tahun lepas..
First, of course la sebab preggy kan..
Second, kami laki bini beraya asing2..hikhik...
Haihhh..tau2 jelah condition wa yang tak bermaya last few weeks..
Nak balik melaka pun fikir 10 kali..ni kan pulak nak blk kelantan..umang aii..
At last, we decided to beraya separately..
Alah bukan lama pun..Raya pertama je takde..Raya kedua dah kat melaka dah dia..hihi..
Suppose this year raya kelantan dulu..then baru blk melaka..
Tapi apakan daya...kita plan boleh la..Allah dah tentukan..redha je lah..
Alhamdulillah..wa ok je..maybe sebab ada family yg support + bagi semangat kat wa..
Semua sedara mara belah wa pun memahami..alhamdulillah..belah sana wa taktau ar..
encik hubby la kena handle..wa cakap ngan mertua wa cukup dah..no worries lepas tu..
Lagipun encik hubby nak jumpa mak dia..bior lah..biasalah..selagi orang tua ada lagi..jangan disia2kan..

Sekarang si kecit dlm tummy ni lagi beberapa hari nak masuk 3 months..
Dan alahan wa semakin berkurang..Alhamdulillah..
Still ada lagi morning sickness tu..tapi kurang lah dari sebelum2 ni..
makan pun dah rajin since raya last week lagi..almaklumla makan sedap sokmo..kikiki...
mula2 rajin makan tu ade gak la muntah2 lepas makan..
sekarang dah takde sangat..just muntah pagi2 tu jela..
Tapi kena jaga2 gak..sebab makan takleh overload..takleh lambat..
Kalo idak..terkeluor balik lah gamaknyer..huhu..
Tidur siang pun payah gak skrg..
biasa bleh gak nap time lunch hour camni..
La ni tak berani sangat la..coz kalo wa nap..lepas tu nanti mesti wa ting tong..
langsung satu hape pun tak bleh..
Kadang tu wa tahan jela ngantuk cemane pun..kalo nak nap pun kejap2 je kat seat..
takleh baring2..kang berpusing opis ni wa tengok..hehe..

Tuition still proceed lagi nih..wa menghitung hari je ni bile leh bercuti dari tuition ni..
Letih gilosss tuition tiap2 malam...macam nak pengsan...
Lepas bebudak exam bulan 10 ni boleh lah anta memo ke parents..
Student yang next year ada exam je wa nak amek kelas..
Dah kena start limitkan class..Kalau boleh amek friday night & saturday jer..
Hari lain dah boleh terminate..lagipun diorg ni biasanya ujung2 tahun cuti pjg nak blk kg la apela..
molek sangatlah tu..kene ar dgn schedule wa..huhuhu...

Next week nak gi K.K buat kad merah..
Memang malas rupanye nak checkup checkup ni yer..huhu
Biasa gi Hosp. UMRA tu pun wa dah malas even weekend bukak..
Ni gov bukak weekdays je..aduii..dah ler ramai..lemau btul wa..
Cuti bukan ade pun..tak bape sen je tinggal..kikiki..
macam mana pun kena pegi gak..kang pape hal nak deliver kat gov kalo takde kad kang susah lak..




Saturday, August 13, 2011

All about potato

Untuk seminggu dua yang lepas..
dan kemungkinan akan berlanjutan ke minggu2 akan datang ni, 
meal yang wa bole accept adalah yang berasaskan ini :


Nasik..mihun..kuah2..ikan..sorryyy...memang masuk then keluar balik...

But bila try potato...Alhamdulillah...boleh diterima..
So, segala makanan dari potato wa makan...
Macam potato salad, mashed potato, wedges, fries...
Potato salad & wedges sndiri buat jela..tak susah...
Biasa potato salad wa bubuh chicken sausage sekali..sedappp...memang stok ada dlm fridge..
wedges ok la..tp gravy tak pandai buat sangat..kikiki...
fries/wedges beli ajer..frozen ade..kat bazar pun ade jual yang goreng..belasah...
burger or any fast food or western food....wa no problem..;P




p/s  gambar sekadar hiasan dari Mr.google..;P

Semalam husband wa dah beli rendang tok..tapi ketupat nasi dia tak jumpa..
ketupat palas wa takmo..
takpela..nanti rebus ketupat nona..
Hopefully harini boleh makan itu ketupat + rendang...
and hopefully jugak dapat menelan dengan tenang...hiksss...

Jap lagi nak gi bazar stadium shah alam..
Sahur pagi td wa tak larat bangun..coz dari mlm lps berbuka smlm wa muntah + mabuk...
Wa ingat husband wa bangun sndiri makan sahur..rupanya...hmmmmm...
Nasib la...time2 camni jangan diharap sangat kat bini...apeee pun tak bole...huhu...
Dah tak sahur, kantoila puasa..semalam dpt la sehari..so total puasa 5 hari out of 13..hiksss...
tapi cik abe wa tu puase gak..even melek je ketidura sepanjang hari..hehe...

oklah...mau nap sekejap sebelum keluar gi bazar...
Awan berarak mendung kelabu nampaknyer..entah jadi entah tidak nak kuar ni...
tapi kene gi bazar gak..sebab wa kalau nak masak? no no no...;)



Wednesday, August 10, 2011

Kuih abuk abuk

Korang semua tau tak kuih abuk abuk?
Tetibe wa rasa nak makan..
Tadi berchatting ngan geng2..byk lak disebut kuih muih..
tapi takde lak disebut kuih abuk2..tetibe lak wa teringat...
uishhh...gile lama tak makan kuih ni...tak ingat bile last makan..
rasanya zaman sekolah dulu kot...
walauweeehhhhhh...
sedap wooo kuih ni...manis...
paling sedap part bawah yg ada gula melaka + sagu tu...
kalo penjual kedekut..letak cket je gula..
kalo buat sndiri byk letak..baru besttt...
Adeihhh mane plk wa nak cari kuih abuk abuk ni eh...
tak penah nampak mana2 pun sejak bertahun2 ni...
nak wat sndiri malas + takut tak jadik...
ishhhh....
kalo tak pat beli nanti nak suh mak buatla..heeeeeee....

kalo korang tak kenal kuih abuk abuk...ni gamba dia..


melelehsssss....

Monday, August 8, 2011

Puasa?

kabare? Wes mangan?
Eh..lupe lak bulan posa..hehe..
masuk hari ni iaitu hari ke-8 puasa kan...wa dah 4 hari tak puasa..hiksss..
kalo puasa pun sekerat hari je an baik takyah..buat letih wa tahan lapar di pagi hari je kang..
da mcm bebudak lak wa rasa.bebudak pun ada yg posa penuh..kikiki..
apo nak dikatooo....
bak kata mak wa ..
"dah ter'kena' bulan posa nak buat cemana..tak boleh posa takyah posa..lenkali ganti le"
gaknyer dah dia tgk wa melepek je siang hari..huhuhu...

Alhamdulillah..usia kandungan dah 7 weeks..
tadi baru gi checkup utk kompemkan heartbeat..
kompemkan? gini citenyer...
last saturday..pegi 1st checkup kat hosp Umra area stadium shah alam nun..
Ada 2 bad news Dr. ummul tu bagi..
1st : no heartbeat..
2nd : ada cyst di sebelah luar womb..

Memandangkan wa tak puasa hati..pg tadi wa senyap2 gi clinic dekat subang permai..
seblah bigplate..clinic sakit puan & bersalin gak..sama mcm Umra...Just Umra tu dah famous..
buat ultrasound tadi + scan ikut bawah jugak..tah ape ke name nyer..
ultrasound Dr. Surindar Singh tu tunjuk heartbeat..lega wa..
then dia tanya nak scan ikut bawah tak...kalo ultrasound 80% accurate..
kalo nak 100% accurate scan ikut bawah...
wa berfikir sejenak..lum sempat wa habis fikir, Dr. Surindar cakap 
"Ok i do it for u lah..so that u can see well"
Wa ok jelah..
Dr. Surindar ni agak gentle cara pemeriksaannye compared to Dr. Ummul..
bila dah scan bawah..the heartbeat adalah sangat clear..
Alhamdulillah...wa sangat lega..
Wa taknak pk pasal apa haritu Dr. Ummul tak nmpk hearbeat..
manusia tidak sempurna..Allah jua yang sempurna..
Yang wa tau wa dah lega sekarang..
another 4 weeks Dr. Surindar nak check lagi..
Dan another 2 weeks ni pun ada appointment dengan Dr. Ummul..
So, maybe I'll go both..
Then baru gi buat kad merah kat Klinik Kesihatan...

Dr. Surindar : Now only u can relax ya..Dun worry..it is ok..It's normal..the cyst biasanya akan hilang sendiri..Dun think about it..just relax..
Mana taknya..masa datang muka wa risau gile..masa nak balik muka ada sinyum...hehe..

Syukurrrrr Alhamdulillah...
Semoga Allah mempermudahkan perjalanan wa sebagai bakal ibu..
dan janin ini membesar dengan sihat hendaknya...
Aminnnnn....~



Tuesday, August 2, 2011

2nd day puasa

Holaaaaa..

harini 2nd day puasa..
Alhamdulillah smlm dapat bertahan sampai ke penghujung waktu puasa..
Masa puasa..lapar ya amat..
Bila dah masuk waktu berbuka...tak teruja langsung nak makan..
kesian lak kat cik abe..teman gak la makan..

Ptg smlm ada pesan cik abe beli murtabak daging..
dalam pale otak ni mcm best je la..murtabak daging cicah kuah kari..nyum..nyumm..
Tapi apa yang wa dapat ialah
murtabak ayam tanpa kuah kari...just ada kuah bawang pejadah tah yg kaler pink tu..
wa mmg tak mkn kuah tu beb..
Sedih jap wa..
Cik abe kata daging takde..tu takpe la..
yang wa bengang kuah kari tu takde..huhu...
Tapi demi menjaga hati cik abe..wa makan gak la..wa kerat kecik2..wa makanla 2-3 potong...
Rasanya amat tawar...maybe pembuat tu lupa taruk garam masa kocak kot..
kalo tawar tapi ada kuah kari..mesti ok nyer rasa..
ni dah dua2 failed..harapan la wa nak perabis...
Cik abe bli 2 keping lak tu...
Rasa mcm membazir lak..kalo sedap mmg wa boleh abiskan tu..kompem!

Harini wa lepas sahur je dah start mual.loya..nak muntah..
Sahur tadi tak mkn nasi..cik abe je mkn nasi..
wa makan cereal ngan susu + kurma 3 biji + pisang 1 biji + madu 3 sudu
Alhamdulillah...bertahan sampai sekarang...

Disebabkan loya tu..wa tidur jap sementara nak tunggu solat subuh..
dengan harapan lepas bgn tidur nanti hilang loya..
tapi harapanku musnah jua..
tambah teruk lak mabuk wa..
lepas solat wa tidur blk..kapla tak bole angkat sudah...
jawapannya..wa tak gi keje harini..huhu..

Sepanjang pembaringan wa..banyak anginmau keluar..kadang keluar kadang tidak..
yg keluar tu lega la..yang tak keluar tu adalah seksa okeh...
Entahlah esok macam mana pulak suratan untuk wa..
Rasa mcm nak mc/cuti lagi esok...takde mood nak gi keje kekdahnye..
Tengoklah keadaan pagi esok macam mana la eh..

Monday, August 1, 2011

Puasa

Sesunnguhnya hamba sedang berpuasa..

seawal jam 10pagi ni..perut hamba sudah berangin..dada sudah bergas..tekak sudah loya..

apa macam ni????

9 jam 1/2 lagi oitt baru boleh makan...aduuuuuuuuuuuu..

Macam2 rasa ada..rasa nak baring..rasa nak muntah..rasa nak blk rumah.....rasa..aihhhhhhhh...

Ya Allah..kuatkanlah diri hamba ni.....

Sunday, July 31, 2011

Mood?

Ke Laut..ke lautttttt...

Perut sengal..tak selesa..

no words to describe..

Sekian..~

Friday, July 29, 2011

Jawapan..~

Assalamualaikum...
Salam pagi Jumaat yang hujan & menyegarkan...cewah..bermadah berhelah pepagi buta..

Dah bape hari nak blogging tapi takde mood..
Memandangkan mood pagi ni agak baik..cepat2 wa taip..hiksss...

Rasanya semua dah tau kot berita gembira yang wa nak share ni..:)
Syukurrrrrrr Alhamdulillah...
Segala pujian kepada yang Maha Berkuasa..Maha Pencipta..Maha Pendengar..
Maha Pengasih lagi Maha Pemurah..
Semoga hamba dikuatkan ketahanan diri dan yang di dalam ini terpelihara sentiasa...Amiiinnn...



Setakat ni Alhamdulillah tak ada alahan lagi..harapnyer berterusan..boleh makan byk2..hiksss...;P




Thursday, July 21, 2011

Persoalan?

Ada persoalan..
Yang masih belum ketemu jawapan..
Sekian timaseh..:)



Wednesday, July 20, 2011

Tak faham !

Ape yg wa tak faham ek?

Meh nak citer..
Di kala wa menaip ni tengah Lunch Time..and wa dah settle having lunch..
bawak bekal kan..senang jelah..bukak tupperware..reheat dan makannnnn...;P

Wa sebenarnye tak faham ngan bini bos wa ni a.k.a account manager..
Dia ada daughters yang wa penah snap photo letak kat fb..sangat comel especially adik bam..
But yg 1st daughter tu yg selalu ada kat office..
pagi skool till 12..then duk la opis ikut suka dia nak buat ape..
yang 2nd daughter plk once a week je datang..nenek dia jaga kat klang..so bila dia dtg tu berkecamuk la cket..dengan gaduh la ape lah..mak dia la pening..mmg bingit kadang2..
office wa ni mmg dah mcm nursery/tadika..ada toys..ada TV yg selalunye cite kanak2..kids songs..
tak de nyer nak dpt tgk citer lain even ada unifi pun..mmg bebudak tu jela conquer..
dah company bapak dia..kikiki..;)

So berbalik kepada cerita yg wa nak sampaikan, budak ni (kakak) tak de la mengacau staf2 buat keje..
paling2 pun kalau dia tgk wa tak bz..dia suh lukis kereta ke rumah ke..buat lego ke..layankan jela..
tapi kalo wa bz..bolayan la..huhu..
Budak 2 orang ni..jenis pemakan orgnyer..biasa lah budak2 kan..ada mcm2 perangai..
yang adik..smua belasah..tu yg jadi bambam yg amat..
yang kakak..memilih sikit..makan nasik + ayam goreng je..lain takleh..mi ke nasi goreng ke..haram tak sentuh..huissshhh kalo adik..sumbat ajeeee..nganga..2 pinggan pun blh hbs..haritu mak dia citer..ikan bawal 2 ekor adik blasah sorang..umo baru 2 thn lbh..kikiki..kakaknyer 4 thn...

Nak dijadikan cerita..wa tak puas hati ngan cara mak bebudak ni jaga pemakanan anak2..
bukanla wa ni memandai nak komen..tapi wa kesiankan budak ni..
bayangkan lah..maknyer bz ngan keje..pastu mkn tak menentu..kadang makan..kadang tak makan..
lagipun bini bos aku ni kengkonon diet..seminggu sekali je mkn nasik..
masalahnyer skrg..anak beliau yg 4 thn itu lapaaaa..
apa yang wa nampak, kalau ada nasik + ayam goreng kompem dia mkn...ayam tu kompem habisla..
nasi semangkuk kecik tu kdg habis kdg tak..
tak kesahla janji makan kan..dah kira okla tu makanan berat..
TAPI...bila bini bos ni time diet dia ke time bz dia ke..takde la dia beli makanan..
dah budak ni pun tak makan..dalam hati wa cakap 'yg ko tu tak makan ko punye pasal la nak diet ke ape..anak ko tak diet..kesian la budak lapo...'
dah budak tu gi makan jajan je tiap kali takde nasik yang dibeli..mkn roti + nutella ok lagi..
wa kalo makan mmg tak sampai ati nak makan depan dia..serius wa kesian..
kalau dia mmg taknak makan tu lain citer...ni dia nak makan tp makanannyer takde..
ada la sekali dua wa bg gak nasik wa kat dia ngan ayam cket..sbb wa kesian..
tapi kalo lauk pedas wa tak bagila..
wa penah tanya masa dia ngendeng wa tgh makan..sbb wa yg segan nak mkn..kesian..wa tanya 
'kakak nak nasik?' pastu dia angguk..tu yang wa bagi tu..sian wehhhh...
mak dia leh wat bodo plk..hangin wa tgk..kang wa sound kang dah citer lain plk..
kadang wa buat2 tanya "sabrina ni tak makan ke kak?"
ada la jawapan dia nanti.."dia taknak"..
ataupun..
"akak tak makan..kang kalo beli sabrina bukan habis, membazir je plk"
boleh pulak gitu ek? SELFISH..
jap tadi budak ni minum 2 gelas air teh..lapa gaknyer..dah mak dia tak buat susu..
mak dia ni kene ketuk baru buat..anak mtk baru buat..tah hapee hapee..
tension lak wa ngadap org camni..




Tuesday, July 19, 2011

MASIF 2011 Photography Competition

Wa (tetibe tukar wa blk) terbaca kat wall Zizan Raja Lawak

Ada Photography Competition...wahhhhhh! bersinar2 mata wa...
Even wa takde DLSR..tapi wa mmg minat bab-bab photography ni..
dalam kepala otak wa dah ada mcm2 idea..especially kat melaka..mmg 1Malaysia ada di negeri kelahiranku...hehehe...
tapi...sekadar idea jelah kan..
kalau ada SLR syok cket nak men'snap' sana sini..hehe..

Procedure seperti di bawah :
The picture submission has to portray the 1 Malaysia slogan. The picture can be an individual, a group, location, cultural and anything that highlights Malaysia’s harmony and the spirit of 1 Malaysia. Each picture submitted must have a clearly understood, strong visual message.
  • To encourage the celebration of Malaysia Day on 16 September 2011
  • To further enrich the spirit of patriotism.
  • To encourage the involvement of the public in Malaysia’s Art-Photography industry.
  • To encourage the flow of creative ideas from budding photographers.
  • To collect the best visual artwork and to support the emerging photographers through compilation of a book representing the work.

For more details..leh visit website MASIF2011 kat SINI

By the way...
apa slogan 1Malaysia ek??? 



Sunday, July 17, 2011

Buah-buahan Tempatan

Ha...tadi dah gi pasa malam...
Dah agak dah..kompem takde makanan yg bekenan di hati..just beli lauk basah + buah-buahan tempatan... Cik abe beli buah mata kucen pada mulanya..sekilo rm5..(ubat batuk + asthma saya le tu..;P)
pahtu dah jalan depan cket..selang satu gerai dengan gerai ikan ada pakcik jual derian...
beliau yang hantu derian tu pe lagi..beli la derian pulak..selonggok ada 4 bijik..RM15..
cukupla tu untuk dia..saya tak suka sgt derian..no reason..so jgn ditanye yer..hehe...kdg2 makan gak cket..kdg2 tak heran langsung..kalo dibuat bubur tu makan jugakla kdg2..

settle beli buah, jalan kat row makanan plk..tgk kiri..tgk kanan..tak teringin langsung tekak...
cik abe brenti kat gerai murtabak..2 keping utk dia..(entahler leh kenyang ke tak dia..hehe)
saya? aihhh..tak jumpa lg makanan..so patah blk..maklumlah ada 4 row pendek je pun pasa malam..
bolehla nak patah2 balik..hehe...
nampak roti john..tak rasa nak makan pun sebenarnye..tapi beli ajelah..sbb pikir2 nanti lapa malam2 boleh gak ngap...ni sampai la ni tak sentuh lagi itu roti john..hikss...
dah belasah buah mata kucen tadi...brenti melantak hanya selepas 'siren' berbunyi :
"makan sikit2 je..kang batuk lelah pulak..besok boleh mkn lagi"
kihkihkih...:D
baik tuann!

la ni tataw nak watpe..ngadap lappy + tv..niat di hati dari siang tadi nak berkarya..
tapi penyakit M a.k.a MALAS tak baik2 lagi..hikhikhik...

apa nak buat lagi? 
lepak ajerlah tgk tv...ada citer No Ordinary family pasni..mabelessss...

hari cuti camni lehla nak celoteh2..
kalo weekdays harapannnn la....kikiki...

Nitenite Friends...:)


Makan vs Makanan vs Pemakan

Kalau cerita pasal makan..memang tak penah habis..
Yela..sape yang tak suka makan kan..makan utk hidup..
tapi kalo saya (eh tetibe tukar saya lak nih)..Hidup untuk Makan...kikiki..;P
Saya sangat kuat makan sekarang..
Bukanla maksudnya sebelum ni tak kuat makan..kuat jugak..tapi sekarang laaaaagiiii kuat..
Kalo dulu...makanan tu saya takleh habis...
Tapi sekarang..insyaAllah saya bole habiskan selicin kepala Eric Deco..kihkihkih..

Sambil menaip ni air liur dok nak keluar je nih..nak tau sebabnyer?
Sebab tadi kat Warung Kita, depa tu pi makan kat ikan bakar umbai...
huwaaarghhhhhhh...terliur hamba dibuatnyer...

Sebenarnye baru je malam tadi gi makan ikan bakar kat kg.melayu subang...
Taste nyer sedap..tapi price agak mahal bagi saya..melaka lagi murah la of course..melaka kalau mkn 7-8 org dgn mcm2 menu baru RM100...kat sini mkn 3-4 org 3 menu kecil saja dah RM61..dahla nasi lemak RM1 tapi kecit gilosss...sib baik sedap..kira okla berbaloi la jugak mahal tapi rasanya tidak mengecewakan..
Tapi yang agak bengangnyer, depa takde menu mcm kat melaka..
depa hanya ada ikan bakar/berlada..adussss...cicah air asam/kicap bawang..
saya baru nak makan sweet sour + sotong goreng tepung..
sotong goreng tepung pun takde..segala seafood dia buat style bakar/berlada...
akhirnya dah kempunan nak makan..
tu yang bengang bila tgk si farouk husain tu sedap je makan menu yang saya nak..hampaihhhh!
aihhh takpela..nanti balik nak dekat puase sok ajaklah family gi makan kat muara...perrrghhhhh...
Oh ada 2 benda nak makan masa blk melaka nanti..
1. beriani kat pertam (kak arin rekemen)
2. ikan bakar muara

haisssshhhhhhhhh...melelehsssss...

Harini hari Ahad a.k.a hari rest sedunia...Tiada class dibenarkan pada hari Ahad..harap maklum..
ni lah satu2nyer hari rehat saya..huhu..
Ini hari kami makan Brunch..kikiki...
semalam Brunch jugak..tapi semalam menu breakfast bawak ke lunch...
Harini vice versa..hehe..
As early at 10.30am dah masak nasik..then masak lauk...
by 12 dah settle makan...:)
Pastu ptg dah lapa awal..kikiki..mknla ape yg ade..mcm2 makanan kudapan ada..blasah...
sebab malas nak masak dinner...ada pasar malam..jap lagi lps magrib berdedailah kami ke sana..;P
entahlah nak makan apa pun taktau ni..Bosan je pasa malam ni..tak byk gerai makan..byk gerai basah..
Barang basah sini fresh2..so if tak pegi pasar tani pagi ahad mmg bli brg basah kat pasa malam je..senang..

Teringin nak buat aiskrim tp bahan takde lak..nak gi bli malas pulak..almaklumlah hari rehat sedunia..kikiki..

p/s : nak mengadu...kaki terpicak serpihan kaca harini..ada orang tu TERpecahkan botol entah bila tapi tak bgtau..pastu sapu pun tak bersih...yang jadi mangsa sapa? akaaaaakkkk jugak...

Wednesday, June 15, 2011

'BlogKeeping"

Masuk untuk 'blogkeeping' jap..:D

Dah berhabuk bersawang berselerak nampaknyer..

Adeh!
Banyak cerita yang nak di story mory nih..

Tapi..
takde mase takde mase takde mase!!!! uwarghhhh..

Eh salah...masa tu ade..tapi PENUH !!

Harini puasa..Sempena bulan rejab..Puasa jela berapa hari yang dapat & larat...
Setakat harini baru dapat 3 hari...hi..hi..

Harini ni cadang nak wat bubur jagung..
Itu hari balik dari Kb lalu Cameron Highland ada bli jagung & sayur2an..
Sempat lagi menyinggah..;P
Alang2 dah lalu..naik le kejap leh gak isi petrol..heeeeee..
Ujan lak tu..sejukkk..kabus...BEST!
Even dah 4-5 kali naik Cameron tapi still best..

Petang nanti takyah masak..sebab pagi tadi dah masak siap2..hehe..
Sambal daging & kentang + Sayur kobis & carrot masak lemak..
Just goreng ayam je nanti makan panas2 sedap..nyum nyum..
Pastu desert nyer adalah bubur jagung..:)

Sekian dulu laporan harini..
Nanti kita jumpa kat next post yer!!



Wednesday, April 13, 2011

Nape ek?

Wa still takde mood nak berblogging..
nape ek?

baca blog org ade jer plk mood..tiap2 hari baca pun takde hal..
baca forum..login FB..baca apa2 jela kat internet..
memang rajin..

tapi bila nak menaip utk  blog sndiri jerrr...mak aihh...berat jari jemari ni..huhu
even tak byk keje di opis pun takde idea yg datang...
kadang ade jer idea..penyakit malas lak datang..dah tak jadik nak post..hahaha..

takpela..abaikan dulu yang tu..
harini mak ayah wa datang tido umah wa 2-3 hari sempena husband wa out station start harini sampai jumaat...biase la..wa ni kan penakut sejak akhir2 ni..huh..
yeeeehhaaaaa...
bleh la makan sedap2 mak masak nanti yoo..best2..
mak ayah wa sure tergezut tgk umah wa yg mcm ade budak kecik sepahnyer..huhu..
biase lerr..keje manjangg...weekend lak keluor..balik dah lotih..
mmg le harapan nak menyetelkan keje2 umah tu tak hade..
settle benda2 simple & yg tak amek masa yg lama jela dulu..
sib baikla wa ni jenis suka settle sesuatu keje tu on the spot...
macam basuh pinggan/sidai baju pas mesin dah bunyik/kemas meja terus lps makan..
tapiii..bab lipat kain baju mmg wa jaraaaaaanng yang amat buat on the spot..
takde masa wa nak duduk ngadap kain baju tuh..huhu..
la ni mmg pas angkat kat penydai, campak je atas katil..dah bakul baju pun penuh, katil jela mangsa..
katil pun tak guna utk tidur..tidur depan tv atas toto..nyamannnn..he..he...
encik husband pun kalo angkat baju campakkkkk aje atas katil gak..
sabau aje ler...
entah2 nanti mak wa yg tlg kemas umah wa..tlg lipat baju wa...hahaha..
ye ar..diorg dok umah siang hari takde aktiviti..sure boring nyer...
wa gi keje..blk dah ptg..agak2 diorg bosenn wa suruh la diorg gi jenjalan..
jgn sosat tak jumpa umah udah ler..heheheh...


Friday, April 1, 2011

N.O.T.H.I..N.G

TADI WA PEGI POST KAT BLOG LAMA PULAK..HADEH..!
SELALU JER SALAH POST KAT SANA TAU...

DARI HARI KE HARI NAK CITER PASAL CO. HUSBAND WA NYER PROBLEM..

TAPI HARINI..
SEKALI LAGI WA TAK DAPAT NAK CITER..
SEBAB MOOD WA KE LAUT..
TAPI MOOD TU TAKDE KENE MENGENA DENGAN KEJE HUSBAND WA YER..

SESUNGGUHNYA WA MEMANG TAKDE MOOD...!!



SEKIAN SAHAJA UNTUK ENTRY KALI NI..~

Saturday, March 19, 2011

Mencari Frozen Pau

waduh..waduh..(macam bunyi jawa plk tetibe..huhu)
seminggu wa abaikan blog..
al-maklumla..byk nau komitmen..biasela cuti skola kan..huhu..
jumaat lepas fam-in-law wa datang until hari rabu..
pegila macam2 tempat tp ada yg wa tak dpt join sbb wa ada hal lain..
yg wa dpt join gi i-city..makan2..zoo negara..ulu yam..
ikea pun tak gi..wa tak sempat..diorang pun ada plan lain..
sib baikla | miss watever | tak kirim barang..huahuahua..
isnin tu pulak wa kecah2 kejap nak settlekan part family wa di airport utk gi kuching..(dah selamat pulang pun semalam..alhamdulillah..)
pastu nak entertain fam-in-law wa plk isnin tu jugak..
wa rasa macam nak belah dua je badan wa masa tu..huhu..
penat toksah cakapla..ala..bukan selalu..ye tak? ;)


masuk2 opis pulak dah bermacam2 notes ada atas meja utk drawing task..huarghhh!
hari rabu tu wa masuk opis lambat..macam biasa la bgn lmbt bila letih..huhu..
wa nampak byk nau drawing kene buat..wa cargas la buat terus..
buat selagi mampu sampai time blk..lunch pun lelaju..haha..
sebab wa tau bakal ada lagi keje lepas2 tu..diorang mesti dah kumpul task masa wa cuti..
mmg hampas diorang ni..keje boleh buat sendiri tu kadang2..tapi still nak tunggu wa..
hari khamis wa datang..project manager wa suruh ammend lagi drawing..
wa rasa drawing tu dah lebih 10 kali ammend kot..asik tukar je..ni la masalahnyer kalo tak plan btol2..
mau wa tak hangin..last2 wa sembur dia..
oh..wa mmg seorang yang berterus terang yer..
wa kalau tak suka wa cakap tak suka..wa kalau suka wa cakap suka..
wa takde nak cakap2 blkg derrr..
ada org leh simpan utk jaga hati orang lain..wa tak bole la derrr..
ngan laki wa jer wa selalu redha jer..ngan org lain wa cakap lepas je plk..tah apa penyakit wa ni..huhu..
wa mmg bengang lama dah ngan project manager wa ni..
cakap nak lebey jer..arah orang wat keje macam dia ceo..
eh hello..bos wa pun kalau suruh wat keje secara berhemah okay..mtk tlg..cakap baik2..
ni ayat macam sampah..sampah jugakla wa bagi kat dia..huhu
wa malas nak cite banyak2 kat cni..penat nak menaip the whole story..
yang wa ingat ayat last wa cakap kat dia..
"u kalau takat nak suruh i ammend byk2 kali camni i rasa baik u buat sendiri la..i ada byk lagi keje nak buat utk company..i keje dengan company bukan dengan u"
tu ayat wa masa wa panas la..pastu wa blah..
esoknyer dia tak suruh wa ammend lagi..dia dah ammend sndiri kot...
lantak dia la..ada wa kesah..
nama project manager..takkan la tak reti guna autocad kot..
yang sebona eh dia malas + tau nak mengarah jer..
biasa la..bila dah tau ada org yang boleh disuruh..suka2 la dia nak suruh..
pulak tu wa sorang je pompuan kan..
org lain u boleh pijak2 yer..dengan i sorry..
u byk2 songeh sila talk to my hand..(wah..marah ni..;p)

meh citer pasal pau pulak iaitu tajuk utama kita..haha..
last sunday wa & fam-in-law wa gi carboot kat stadium sec 13 nun..
biasa la..ada duit beli belah la..takde duit..cuci mata sudaaa..;P
wa ternampak la satu booth ni jual mini frozen pau..mata wa mmg nampak jer..;P
wa memang suka beli bendafrozen ni..
yela..wa ni kan busy..frozen food ni sangat membantu wa dalam kehidupan seharian..cewahhh..!
dalam fridge wa mmg sentiasa ada karipap frozen ke..samosa ke..murtabak ke..
tengok musim la..
macam bulan lepas wa stokkan karipap frozen..beli ngan kak zue (ex-opismate a.k.a opismate hubby wa sekarang)..ada lagi balance2 tu dlm peti..
sebelum2 tu wa beli murtabak & samosa..kat pkns ade jual..agak mahal la jugak..biasela..da pemes..
start dari ahad haritu wa dah gila pau pulak..bosan sudah makan makanan bergoreng..
makanan kukus pulak lah..lebih sihat kekdahnyer..:D


Pagi tadi pau tu sudah diperhabis..
So sekarang wa tengah google kat mana nak dapatkan frozen pau yang sedap dan mantop area sini..
esok ada carboot, pagi ahad..cadangnyer mmg nak pegi la..
tapi wa kalau boleh taknak yang mini pau lagi..
nak yang normal size punyer..tak puas rasanya makan mini pau tu..huahuahua..
tapi agak2 kalo tak jumpa gak..terpaksa la beli yang tu dulu esok sementara nak cari lain..
yang penting halal dan rasa dia ok..

mata tak ngantuk lagi..kalao hari bekerja 10.30pm wa dah siap2 bawah selimut dah..haha..
ini hari sabtu, pg td lotih la tusyen..
pastu dah siap masak & makan (masak telur asin masak lemak cili api harini..berselera la wa dan hubby..hehe)..berehat tgk tv..sempat tido plk tu..tu yg cargas lagi ni..hehe..
apa khabar gaknyer si | miss watever |yang gi tgk hot air balloon kat putrajaya tadi yek..
sonok gamaknyer..sila lah upload photos yer..
wa cadang nak gi gak tadi..tapi hubby wa macam lemau je nak kuar..cuaca pun menggalakkan kami utk melelapkan mata ajer..so tak jadilah pegi..huhu..
dengar2 kak arin & family pun pegi jugak..
sama2la kita tunggu photos yang menarik dari mereka yer..:)

panjang berjela entry wa yek..
biaselah..dah smnggu simpan..macam2 la citer berebut2 nak keluar..:D

Friday, March 11, 2011

JumaaT

Yeyyyy...
Hari ini hari Jumaat
Today is Friday..
Kenapa yek ramai yang suka dan bersemangat bila hari Jumaat..?
Tapi kalau hari Isnin ramai yang pulak moody dan tak bersemangat?
Orang lain wa taktau la..tapi maybe ada jugak alasan yang sama dengan wa..

Wa suka hari ni sebab :
1. Lunch hour panjang - 2 jam..sempat kot kalo nak tido..makan..pastu tido balek..he..he..
2. Esok cuti..tapi wa still keje sebab ada kelas..tak pe..petang sampai malam free..:D
3. Weekend ni schedule wa dah full sampai la isnin..yeeehaaaaa..boleh jalan2 cari pasal..

Harini wa bawak kek kukus coklat yang wa buat malam tadi..
Tengah buat cake tetibe hubby wa sampai..patutnya balik harini tapi keje siap awal katanya..
Bagus jugakla..takdela wa bosan cakap ngan periuk, kuali, pengukus jer..huahuahua..
Pagi tadi penuh satu tupperware...baru jap tadi tengok dah tinggal 1/4 tupperware jer..
agaknyer bebudak ni belasah sebelum gi semayang jumaat..huhu..
Seronok tengok diorang makan..
Siap order minggu depan nak yang ade pisang plk..
Apa diorang ingat wa ni bukak kedai kek charity ker..huhu
Saja je menjamu opismates dan bos..
Hari Jumaat pulak tu..buat amal jariah sekali sekala..:D
Senang jer nak buat dia..
Nak recipe asal? Bleh click SINI
Tapi wa ikut recipe dari SINI
 ( mintak permission yer Mis Watever..;P)

Tapi wa guna self-rasing floor untuk gantikan tepung gandum, soda bikarbonat & baking powder..
yang lain wa ikut jer..sama jer.. :)

Ada lagi kat rumah sikit..
Kalau sempat bolehla jamu family yang nak datang nanti..
kalau dah habis sebelum waktunyer kena la buat desert lain pulak ahad nanti..;)




Thursday, March 10, 2011

Fuyyooo !

Waaaaah !
Meriah sungguh template baru wa ni..hikhik..
Striking tak?
Ala-ala 'shrek' wa gak kan..tapi lain cikit..huhu..

Yang penting Si Kecit Mia tu sentiasa jaga blog wa..haha..
Tengah takde keroje di opis..
tu yang menggodek blog..
Sambil-sambil baca forum & berFB...
Inilah keje wa bila takde keje..haha..
Sambil juga sms dengan encik hubby yang sedang berada di Kuantan..
Dah 2 hari kat sana..esok baru balik..
 Sabtu sampai Isnin schedule wa laki bini dah penuh..
Ada kelas Sabtu pagi sampai petang..(mengalahkan cikgu skolah wat kelas ganti kan)
Then family dari KB, Kemaman & Johor nak datang bertandang sampai Isnin..
Mujur adik ipar wa ada umah double storey..kalau nak harap umah wa mmg tido luor ler deme..;P
 Tempat2 yang bakal dibawa berjalan might be :
1. i-city
2. bukit cerakah (sekarang musim bunga)..best2..
3. ikea
4. area wetworld shah alam yang ada aquarium dan playground kat tasik shah alam tu..
biasala ada kanak2..dan warga emas..kenala cari tempat yang sesuai..
nak gi jauh2 dan mahal2 diorg takmo..bankrupt weh nak hangkut reramai..huhu..
Okla tu tempat2 yang wa cadangkan tu..janji happy sudah..

Hari Isnin gak wa kene gi airport..ngantor mak ayah + 5 orang lagi sedara mara..
Diorang mau makan angin di Sarawak selama seminggu...
Jelesnyer wa..dapat antor sampai sirport pun jadi ler..huhu~

Lunch sudah..
Bawak bekal sambal ikan ini hari..
Pedas tapi shedap..puji diri sendiri tau..! huahuahua..
Petang ni kang rasa nak masak ayam..tapi taktaula lagi ayam masak apa..
Harapannya boleh masak lebih untuk dibawa bekal lagi esok..
Penjimatan berganda tau..kihkihkih..
Banyak masa terluang ni boleh la gak godek blog resipi..ahakss..~

Selamat bekerja kawan-kawanku..!


Monday, March 7, 2011

Pet

Tiba-tiba wa terasa nak ada pet a.k.a haiwan peliharaan...
Eh sebenarnye dah lama dah wa nak ada pet..
Tapi...ada banyak halangan dan dugaan..hi..hi..;)
Nak bela kucing >> hubby wa tak bg..sebab nanti bulu2 kucing tu leh buat wa sesak napas a.k.a lelah..
Nak bela ikan (konon bukan haiwan berbulu la kan) >> pun tak bg gak..hubby wa kata.."sapa nak basuh ikan?".. "sapa nak basuh aquarium?".."kalau ikan tu mati cemana?".."kalau kita takde kat rumah sapa nak bg makan?"
soalan2 yang buat kita rasa serba dan salah kan..
biasa la hubby wa tu..macam2..huh!

Nak bela benda2 berbulu mcm hamster tu pun takleh..
nak bela tortoise tu pun tak dapat...
dulu wa ada penah bela arnab sepasang..bulu dia takde la gugur mcm kucing..wa pun takde la lelah selalu pun..tp bila mereka dah besar..wa kesian lak..sempit sangkar tu..pastu tiap2 hari kene bersihkan sangkar..lg besar lg byk hasil buangannya..makan pun baby carrot..mkn pallete wa rasa mcm diorg tak kenyang je..hehe..
last2 wa anta blk kg..ayah wa jaga dengan jayanya..siap expand sangkar tuuu..huhu..makan pun sayur2an berkhasiat..ayah wa jaga macam wa jaga gakla..(wa rasa sifat suka haiwan wa ni dtg dari ayah wa la..sbb mak wa tak kuasa nak layan haiwan2 ni..hehe)..sampai beranak arnab wa tu..tp anak smua mati sbb mak apaknyer terpijak2 dalam sangkar..sabo jela..tinggal la mereka berhanimun kembali..
last2 ayah wa lepaskan je kat tanah..bebasla mereka..lama gak la..
sampai dah comot2 dah arnab wa yg putih tu (nama jojo)..yg itam tu (kiki) da mmg la nampak gigi jer..hehe..
ada satu hari tu mak wa kata arnab dah takde..taktau le org curi ke jatuh parit ke..
wa redha jela..dah tua pun mereka masa tu..

Wa ni busy siang malam keje..tapi wa still rasa bosan gak kengkadang..
penat pun penat gak...bila dpt jumpa bebudak tusyen kdg release stress kdg tambah stress..haha..
Pet ni pun sbnrnye bukan jer utk isi kebosanan..tp utk releasekan stress kita..
boleh gak wat sembang2 wa masa hubby wa out station ke..
tak kesa la haiwan tu paham ke tak..janji wa ada kawan kat umah bila hubby wa takde..
takde la wa asik nak cakap ngan pc jer ke..tv je ker..sofa je ke..bosan tau tak..huhu...

Jadinye skang ni wa dah mati kutu taktau nak bela apa..
ikutkan ati wa nak je gi beli terus sensorang..
tapi wa risau lak kang pet wa kene hambat ngan hubby wa...
tapi kalo dipikir2kan..hubby wa pun penyanyang haiwan gak..
tapi tulah..kalo kucing mmg tak dapek la kot..dahla kitorg ni duduk apartment..
pet takleh berkeliaran..sian plk kucing tu kang terkurung je dlm umah..
umah lak kalau besar takpe gak..
ni pusing2..citu jugak..menyeksa binatang namo eh..
ish ish ish..
habistu wa nak bela ape? bela jin bole tak? tettttt! ;P

Sebut pasal kucing..kat rumah wa ada kucing terbiar..banyak sebenarnya..tp sekor ni (betina) selalu ikut wa ngan hubby wa..tiap kali wa atau hubbyblk keje mesti dia ikut naik tangga sampaila depan umah...
kadang2 dia sampai dulu depan umah kitorg..tau plk tu umah mana satu..
kadang2 jadi suka plk bila kucing tu wat perangai camtu..
biasanya mmg kitorg bg jela apa yg ada..plg kurang keropok ikan yg mmg ada sentiasa atas meja..
kalau ada ikan bagi ikan..ikut nasib si kucing tu la..
walaupun dia hitam tp dia tak jahat macam kucing terbiar lain..
dia kira dengar kata gakla..
kalau tak bg masuk takde la plk dia tunggu je cakar2 pintu...
tu yang jadi kesian tu..huhu..
nak amek bawak masuk umah? harapan jerla hubby nak bagi..huhu.....
lagipun dia dah ada anak2 kecik..kang habis lak smua anak2 dihangkut bawak masuk rumah..huhu..

Memandangkan takde keje ptg ni...wa google2 nak cari pet yang sesuai dengan wa..
kalo ikut zodiac..LEO...nak mampos cepat leh la bela singa..huahuahua..
Ikan ok kot kan?
Tapi tula..ikan takleh dibelai2..hahaha..
haihhh..poning den...






Friday, March 4, 2011

Nasi Senang Dimasak Mudah Dimakan ;)

Oh..letih...
Hari Selasa dah masuk ofis even ada MC lagi..
Nak wat cemane..keje dah menunggu sebegitu banyak..dengan tender lagi..huh!
Kalau tak masuk lagilah teruk wa minggu depan nak menghadap berpuluh-puluh drawing..
Since dah ok..wa decide untuk masuk opis awal..bleh gakla menjimatkan MC..baru bulan 3 babe..hehe..
Meh berblogging sekejap hilangkan letih bekerja..

Wa nak bagi resipi nasi simple ni...lebih kurang nasi bukhara la gak..tapi tak guna rempah bukhara puns..
So kita panggil nasi ni nasi simple je la eh..
sebab cara dia simple jer..cara nak makan? lagiiiiii simple...kihkihkih..;P

Wa penah buat beberapa kali..sedapla kalo sapa yang minat nasi berperisa & kepada peminat kari juger..huhu... 
Gambar tak ade yer..just berniat nak share..
Kepada 'Miss Watever'..sila copy & paste..;P

Bahan-bahannyer ialah :

3 cawan beras basmathi (beras lain pun boles..tp biasa basmathi lagi best)
1 senduk myk sapi / boleh guna marjerin (wa guna marjerin)
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
2 senduk serbuk kari (ayam/daging) / serbuk beriani
4 senduk sos cili + sos tomato (ikut suka nisbahnyer..nak masam atau tak) - guna tomato puri pun boleh
5 ketul ayam (atau boleh potong kecik2 ayam ikut suka)
garam 
air (untuk tanak nasik)

*senduk jangan ditukar2 yer..guna yang sama supaya sukatan balance..wa guna senduk nasik..

Cara-caranyer ialah :

1. Hiris bawang besar & bawang putih tadi
** ni petua tukang masak kg : bawang hirisan lebih sedap rasanya dalam masakan berbanding bawang blend/tumbuk...wa mmg hiris jer sbb wa pemalas nak menumbuk..kalo big portion wa blend..huhu..

2. Bancuh serbuk kari + sos tomato + sos cili untuk dijadikan pes (tambah air cket)

3. Tumis bawang, kayu manis, dan masukkan bahan pes. (wa guna periuk nasik letak atas dapo)

4. Bila da garing cket, masukkan ayam & gaul rata
(boleh gak nak tambah gajus ke kismis ke kacang pea ke masa ni)

5. Pastu masukkan garam secukup rasa (agak2 dengan kuantiti beras & air)

6. Masukkan beras & gaul rata lagi..

7. Dah rata..tutup api dapo...

8. Masukkan air ikut sukatan beras..buat macam kita masak nasik tiap2 hari tu..

9. Pastu tutup periuk nasi tu dengan tudung dia..masak guna letrik lak..jangan lupa tekan button cook tu yer...kalo tak nanti sampai lusa pun tak dpt makan..huhuh..

10. Lepas dah masak (bila periuk dah tukar jadi 'warm')..kacau tgk nasi tu sebati ke tak..
Sepatutnya kalau dah digaul rata masa masak tadi dan last sekali letak air..nasi tu akan masak dengan sebati..

11. Kalau dah sebati..apa lagi..ambil pinggan..dan..makan panas2...sedapnyer...nyummm..

ada lagi satu petua...
mak wa kata kalo nasi jelantah..tak kira apa jenis nasi pun..kukus dalam pengukus sampai masak..
biasanya jelantah tu sebab kurang air.. 

oklah kawan2..wa da tersangat letih ni buat drawing melambak2..

malam ni ade kelas lagi..
tapi malam ni rilek cket..tak ngajar..sebab wa nak buat test..sebab minggu depan bebudak ni ada test kat skool pulak..wa pulak yang berdebor..huhu..

Esok nak balek kampung...Bolehla merilekkan kepala hotak....yahooooooo!!