Nuffnang Ads

Friday, June 29, 2012

Budak Muka Petak/Empat Segi



Abah DD cakap muka DD bentuk 4 segi..
Entah bentuk muka sape dia ikut..
Muka i 4 segi ke? *tak reti tengok shape muka sendiri*
Muka encik somi aka hubby tak nampak 4 segi pun..
Si Encik Am pulak kata DD ni muka petak..
Ahhh tak kesahlah muka petak ke muka tiga segi ke..janji ada muka..

yang penting handsome..u ade? ;P




Perasan tak?

Korang perasan tak..dalam blog ni ada banyak kata ganti diri...?

kejap saya..kejap wa..kejap ku..kejap i..

pastu kejap korang kejap u all...

kenape ek?

Entahla i pun taktau nape..Ikut mood je nak tulis..

Suka i lah nak guna ape kan..u ade?  

kikiki...

Hobi DD #1

video


Bercakap..
Video ni masa dah last last tu dia panggil mama dia tapi mama dia wat bodo je..last2 merengek..kikiki...
Tapi kalau dia yang malas..nanti dia buat muka slumberrr dia tu...rasa nak gigit je..;)





Danish & Mama

Sama ke Serupa?? 

Tang mana yang ada iras i ?

cer teka..cer teka..;)



Thursday, June 28, 2012

MDD - Day 1

Ni gambar masa Day 1 Danish...:)


Siang 19March2012 
Tidooooooooooo ajeeeeee....



Malam 19March2012
Demam...sian anak mama..:(
Petang tu nak dekat senja danish menangisssss aje..
dari abah dia ada..sampaila abah dia dah balik (habis waktu melawat)..
Puas la i dodoikan nak bagi tido..susu pun dah..tapi still nangis..
Last last nurse datang tanya nape..I cakap tak tau..
Then nurse bukak baju, rasa badan baby..'macam panas je' kata nurse..
Then nurse amek termometer nak check temperature baby..
Nahhh! 38degrees..haihhh...kesiannya...
mana la i tau..tak pernah tau pun new born baby boleh demam..hiksss...
Nurse bawak baby gi mandi..then nurse pakaikan pampers je..nak bagi sejuk badan baby..
I pun bagi susu & baby pun Zzzzzzz...
Dah sejuk sikit baru i bedung balik..dan letak wet towel kat kepala baby..
Alhamdulillah cepat sejuknya..syukurrrrr...

Selama 4 hari 3 malam kat ward memang i tak tido mana pun...
Perasaan risau kat baby tu Allah aje yang tau..
Syukur kurniaan Allah yang satu ni..bertahun tunggu..Alhamdulillah...:)

Permataku :)


Alhamdulillah..

Inilah dia hasil meneran selama +- 1/2 jam kat LR Hosp Sg.Buloh pada 18Mac2012..
Syukur sebab sakit tak lama..within 24jam sakit dah keluar si kecik ni..Allahuakbar..!

Terima kasih Ya Allah di atas pemberianMu yang tak ternilai ini..
Mudah-mudahan kami diberkati sentiasa..
Semoga permata ini membawa cahaya & rezeki kepada kami..
Akan kami jaga permata ini sebaik mungkin..
Selebihnya kami serah kepadaMu untuk melindunginya..

Setelah bertungkus lumus mencari nama maka pada minggu pertama kelahiran dia akhirnya dapat juga...:)

Nama : Muhammad Danish Durrani Bin Mohd Sukori
D.O.B : 18 March 2012
P.O.B : Hospital Sg. Buloh, Selangor
Time Born : 1.40pm
Weight : 3.28kg


Detik-detik sebelum bersalin Part 4

Sementara tunggu lunch ni i sambung la story semalam..:)

Dalam LR...nak dekat pukul 1pm on 18Mac2012 tu..i dah mcm nak push..tak boleh tahan woo..pastu bidan tanya 'rasa nak berak ke?'...i angguk..bidan pun check bukaan..8cm..! wahhh pantasss..dari 5cm terus 8cm within 2 hours..alhamdulillah...bidan pun suruh nurse panggil mr.hubby masuk LR..dah nak start sesi menge'push' lah tu...hiksss..

Kejap lepas tu hubby pun datang..dengan muka control gabra beliau..hikss..yang kelakar nye, ada beberapa kali i bgtau hubby yang i dah sakit , nak push..hubby akan bagitau bidan camni...'nurse, dia kata dia sakit'...
hahahaahhaha...adoi aiii..lawak lah beliau..i nasib baik tengah sakit..kalo tak mmg i gelak tau! macam lah bidan tu takleh dengar kan..haishhh...

Sesi push push pun start..tak pasti pukul brp tp around 1++pm lah..i tak tau sapa yg monitor CTG..suppose salah sorang dari 3-4 orang nurse/doc yang ada dlm LR tu tolong monitor CTG sambil tolong i nak push..1st attempt, pushhhhhhhhh..kata bidan..i pun pushhh...lagi sekali..tunggu bidan cakap then tarik nafas panjang2 baru push...ok good..lagiiii...hubby masa ni pegang tangan i sebelah kiri..(dia yg pegang tangan i..bukan i yang pegang tangan dia..terbalik pulak..hihi)..tangan kanan i ada drip..tengah dok push2 tu jarum drip tercabut! aiyarkkkk...dah memang tak sakit lah walaupun sepatutnya sakit..coz sakit nak beranak lagi power..hehe..tah cemana leh tercabut..ganas betul lah! ;P  maybe masa i pegang kaki masa nak push tu kot terlanggar2 besi katil ke ape..entah! Eh kekok pulak bila tak pegang dua2 kaki masa nak push..so i lepaskan tangan yang hubby pegang..kikiki..takyah pegang arrr..bagi semangat cukup! hubby dok kat kepala i je..tengok muka i je..dia tak berani tengok..hihi..entah apa dia cakap i pun tak berapa dengar..tengah fokus nak beranak okeh...yang i dengar beliau suh zikir..ha..baiklah..:)
yang si doc pelatih tu sibukla nak cucuk kat tempat lain pulak jarum drip tu..hangin nyer la i ni..orang sibuk nak beranak ko sibuk nak cucuk pe hal? nak je lempang dia dengan tangan kanan tu..hikhik..;P

lepas beberapa kali push tak lepas gak..bidan pun suh guna kaedah lain..which is kaedah gantung kaki..haha..(i tak tau apa nama kaedah ni)..cara ni mmg senang la baby nak keluar..almaklum la dah kangkang habis dengan kaki tergantung..takde malu malu dah haihhhh...nasib baiklah semua perempuan..phewww..! guna kaedah ni..beberapa kali push jugak..dah nampak sangat dah kepala tapi tak keluar2 lak si baby ni..lepas episotomi (betul ke eja ni)...alah yang bidan gunting sikit tu..bidan ada bagitau yang dia nak gunting sikit..tapi i dengar tak dengar je..tak rasa apa pun..lantak la nak buat apa pun janji budak ni keluar..hehehe..lepas gunting tu push lagi sekali...zasss keluar kepala sikit..bidan pun tarik keluar kepala...laaaaaaaaaaaaaaaaaa...terbelit tali pusat rupanya baby ni...kata beliau..i dengar cuak je..hubby tengok baby katanya 2 lilit tali pusat...Ya Allah..seriau i..tapi alhamdulillah baby selamat..syukur ada bidan yang expert..kalo doc pelatih tu entahlah! tengok jam..1.40pm...laaa tak lama rupanya..rasa mcm lama je meneran..hubby pun cakap sekejap je..huhu..

Hubby disuruh tunggu kat luar semula lepas dah settle bersalin tu..nurse suruh hubby bawak barang2 coz jap lg nak naik ward..hubby bagi handphone kat i..i pun sementara tunggu bidan jahit & nurse mandikan baby, ape lagi,,ber FB ler..hiksss...tak rasa sakit pun masa jahit..cuma rasa jarum & benang keluar masuk je..tau tau dah siap...mujurrrrrrr bidan sangat expert! jangan bagi doc pelatih jahit okeh! tabik spring kat bidan tu..rilek je dalam apa jua keadaan..heeeee..:)

Maka selesailah cerita pasal detik-detik sebelum bersalin..wassalam..:)









Wednesday, June 27, 2012

Detik-detik sebelum bersalin Part 3

Ada tak korang terfikir..ape panjang benor cerita nak bersalin ni sampai dah part 3 tak habis lagi..? ;)

Haihh la..susah kalau orang mcm i ni bila dapat keyboard..cerita yang pendek boleh jadi berjela-jela..
cerita bersalin ni actually dalam masa 24jam jer tapi nak menceritakan kat blog ni berhari-hari pulak...heran tak? kikiki..;P

Ok meh sambung...jap nak recall sampai mana dah semalam..hihi..

Oh lupa bagitau..sampai kat hospital around 7++am ahad pagi tu..
Then dah masuk wad (bilik 2 org) tapi tak ade orang..i sorang je..jap lagi tu baru ada patient tapi tak amek port..takde selera nak tanya ke sembang ke..try lelapkan mata tapi bunyik CTG memekak lak ditambah dengan sakit contraction..aiyyarkkk..!

Dalam sejam lepas tu nurse datang check bukaan..4cm...doctor pun ada tapi doctor pelatih la..i lagi prefer nurse yang attend sebab nurse lagi banyak experience..nurse lagi expert dari doctor pelatih..sorry to say ya ;)
Kata nurse 4 jam lagi dia dtg check lagi..estimated time akan bersalin around 4-5pm..
So, dah lepas settle segala pemeriksaan jantung (CTG) dan bukaan pintu rahim tu, i taktau nak buat apa..hehe..duduk atas katil, relax..zikir..main iphone..dengan tujuan dapat kurangkan sakit contraction..nurse suruh bagi barang2 berharga such as barang kemas/duit/handphones pada husband sebab nanti nak masuk labour room kalau hilang kang naya jer..

Mr.Hubby tanya nak makan ke nak air ke nak apa apa ke? I jawab taknak...selera ke laut dah masa ni..
Tapi hubby suh makan jugak..dia belikan jugak nasik + air..nasi kukus lauk ayam lak tu..bunyik sedap..tapi kalau dah tak selera tu bagilah chicken chop pun..haram tak berusik..;P
Lepas tu hubby call suruh pegi kat pintu amek nasik (keluar dari pintu dewan bersalin tu ada byk kerusi tempat menunggu. kat situlah hubby & family tunggu)..so i pun pegi lah amek..cadangnye nak makan la sikit buat rasa..handphone & barang2 kemas semua pass sekali kat beliau masa tu..
Keluar pintu tu tengok-tengok ramai dah kat luar...mak, ayah, SIL+husband+anak, semua ada..mak + ayah memang sebelum subuh lagi dah ke lcct anta kaklong nak balik sarawak (esoknya isnin dah start sekolah)..tgh malam yang masa i sakit takleh tido tu i dah inform kaklong bagitau turun darah bla bla bla..so kaklong bagitau mak dan mak terus shoot ke hospital sg.buloh lepas hantar kaklong kat lcct..
Bila tengok ramai ada..i pun bersemangat..kurang sikit sakit..diorang tanya dah berapa cm..i cakap baru 4cm & doctor kata petang baru deliver so i suruh diorang balik rehat dulu kat rumah SIL..lepas tu i masuk dalam balik sebab i tak larat dah nak berdiri lama2..taktaula diorang stay ke pegi rumah SIL ke lepas tu..tak amek port..hehe..

masuk bilik..patient sorg lg dah takde..dah masuk labour room kot..hikss...
sakit memang sakit la kan..minum air pun mcm minum clorox je rasa..hiks..(mcm la penah minum clorox kan)..nasi tu i bukak, i pandang pastu i tutup balik...dah kenyang..(mcm cite p ramlee lak amek bau je)..hahaha..baring kat katil..tak selesa...duduk pulak...duduk tak diam..goyang sambil zikir mata lelap sebab ngantuk amat tapi takleh tido..(sape tengok ni memang leh kata i ni macam dalam citer ajaran sesat tu yg tergeleng2 angguk2 tu)..hahahaha...ini betul2 tau bukan rekaan..nasib baikla i sorang je dlm bilik tu..kalau ada orang lain malu i..kikiki..

tunggu punya tunggu..tengok jam..baru pukul 9 lebih..tunggu lagi..tengok jam baru pukul 10..pastu jap lagi tengok jam lagi baru pukul 10 lebih...arghhhhhhh bila nak pukul 4 petang ni?????
Tetibe kan..pukul 11 tu i rasa sakit makin kuat..jenis tak boleh tahan punya...duduk sakit..bangun sakit..jalan sakit..baring lagila takleh..erk! dah nak beranak ke?? (berkata dalam hati)..serously mmg rasanya dah nak beranak dah masa tu..berdiri takleh tegak dah..sakit gilosss...nak panggil nurse tak larat lak nak jerit..(tak terfikir lak nak press button/bell yg ada kat kepala katil)..hahahaha...so i duduk dulu dalam bilik tu..atas katil..doa doa ada nurse lalu (kalau bilik dekat dgn kaunter nurse senang sikit..ni selang beberapa bilik gakla..*sigh*

Tu tup..haaa ada nurse lalu...nurse tu pulak kebetulan tercari cari orang (patient) so dia jengah depan pintu bilik..i pun cepat2 bagitau nurse..'nurse..saya dah sakit'..
Nurse tu rilek je..'oo dah sakit ek..kejap ye'  (tak gelabah langsung..mentang2la dah biasa)
Eh lama pulak nurse ni punye 'kejap'..i dah tak tentu hala dah ni...huhu...
i dah tak sabar dah...i keluar lah jugak dari bilik tu slow2..jalan kejap2 brenti..nak menyampai ke kaunter tu macam nak balik melaka jalan kaki rasanya..hahaha..belum pun sampai kat kaunter tu ada sorang nurse lain pulak lalu...i pun cakap yang i dah sakit..dia pun suruh masuk bilik semula coz dia nak check bukaan..
dah masuk bilik, nurse tu hilang pulak...aduii mana pulak peginya beliau...haihssss...tak lama lepas tu nurse tu datang dengan sorang lagi..check bukaan..dah 5cm...haaaaa...Alhamdulillah..sukanya i..dah boleh masuk labour room..(motip suka sangat masuk labour room? orang lain semua takut tau)..hiksss..

nurse ni mmg selow lahh...nak amek wheelchair pun berjamannnn..agaknye kalau i jalan sendiri gi LR tu dah lama sampai (ecewahh...padahal tadi nak gi kaunter pun tak larat)..kikiki...
Pukul brp tah nurse panggil..suh tunggu kat kaunter..(cehh!!!! ingatkan nak bawakkan wheelchair datang bilik. rupanya dia panggil je..hampeh!)..berjalan la i dengan sopan ke kaunter..bawak sepersalinan baby (oh ya! barang2 baby yg lain semua dah bg hubby masa hantar handphone. just amek sepersalinan je utk baby pakai lepas mandi)..sampai kaunter barula nurse bagi wheelchair..nurse suh duduk kat wheelchair..nurse tolak masuk LR..LR sini best..privacy..1 katil je tiap LR..maka baringlah i di atas katil serba canggih tu..CTG dipasang..sakit pun i relakan jela..i bukan jenis mengerang meraung punya orang..i diam je tapi lebih kepada expression muka..hikhik..

i masa naik katil je kaki mmg dah takleh lurus..nak naik aje..kalo lurus mana leh tahan sakit..tp naikkan kaki pun sakit jugak..pendek kata buat apa pun sakit lah..hehe..dalam LR tu ada 1 bidan, 1 doc pelatih pmpn, 1 nurse..bidan tu duduk je menulis ape tah..mmg rilek sungguh la haih muka beliau..i tengok jam dinding..pukul 12.30...aihhh..baru 12.30? rasa macam lama je sakit...hikss..bidan tu cakap kalau sakit sedut gas (tah ape nama gas tu) guna mask yang diletakkan kat seblah kepala i..i pun sekejap2 sedut mende tu.(sebenarnya gas ni takde effect pun pada i. sakit jugak even dah sedut. just psikologi jela kot)..then masuk sorang doc pelatih lagi (indian)..kata dia, jangan sedut banyak2 nanti mengantuk tak de tenaga nak push..oh ok...tapi i still sedut jugak bila sakit..hiksss..mmg dah hampir ting tong dah..dah blur sikit2 dah pandangan mata i..

Ok masa dah time..nak pegi pump susu & off balik rumah amek si dobot..

To be continued lagi......;)











Tuesday, June 26, 2012

Detik-detik sebelum bersalin Part 2

Sampai kat kaunter wad bersalin (located sebelah emergency building)...i pun register..hubby pun sain la & declare this and that..surat menemani isteri dalam labour room pun beliau sain..entah ye ke tidak la tu nak masuk...kikiki...11.15 malam masa tu..lepas register nurse suh masuk..tukar kain batik, tukar baju pink (baju hospital-pernah pakai dah..wad ni pun dah familiar sangat sebab sebelum ni penah warded sini 3 days due to limping hips & bleeding...hikss..bosan..)..Sempat salam hubby sebelum masuk..almaklum banyak dosa...;P tak de perasaan nervous ke ape pun masa tu...just rasa macam sedih je nak tinggalkan hubby kat luar..kesian kat dia asik kena tunggu i je kat luar..masa i warded sebelum ni dia tunggu jugak kat luar..kesian sangat..tak suruh balik mmg tak balik la dia..hiks..

Masuk dalam..masuk bahagian saringan dulu..nurse pasang CTG, baby aktif normal..then tunggu doctor check berapa cm bukaan..lambat betul diorang bekerja..sejam jugak la menunggu...sampai terlelap la jugak kat bilik saringan tu..perut dah makin sakit..bila perut sakit, i pun dah tak boleh statik..nak begerak kang CTG tu tak ok lak bacaan dia kang membebel lak nurse tu..tu pun dah tak cantik bacaan sebab baby tido..kikiki..padan muka nurse..;P Masa doctor nak seluk untuk check bukaan, dia suruh tarik nafas (memang dah tau cara ni sebab masa warded sebelum ni, jiran katil bersebelahan i tu 4 jam sekali kena seluk..menjerit2 dia..seriau i masa tu..huhu)...So masa doctor suruh tu i follow jer la..sambil doa dalam hati jangan lah sakit..alhamdulillah tak sakit..so kesimpulannya ikutlah kata doctor & nurse untuk kebaikan diri :)
Doctor kata baru 2cm..then doctor tanya nak balik ke nak stay..i mana la tau coz ni 1st time kan..i tanya pendapat dia..dia kata nanti dia check ada katil tak..kalau ada katil boleh stay..unluckily, katil penuh..so i disuruh tunggu surat pengesahan doctor before balik..

Hubby suruh stay rumah SIL je malam tu..tak payah balik rumah bukit subang...at first i tak nak..lepas dia membebel sebakul dua, i ye kan je lah..almaklumlah rumah bukit subang tingkat 3, kang kalau nak terberanak kang susah pulak nak turun tangga..hiksss...Hubby i ni bukan kira orang sakit ke tak..dia kalau nak membebel ikut suka dia je..tadi masa on the way nak pegi hospital boleh pulak dia tanya nak bagi nama baby apa..haihhhhh...maybe dia rasa dengan bersembang tu boleh menenangkan i..but he was wrong okeh...i malas nak layan coz i tengah sakit..memang takde mood langsung nak bercakap..kesian mr.hubby..hehe..

Malam tu terasa sangat lah panjangnya...padahal balik dari hospital tu dah 1 pagi lebih dah..Balik rumah hubby suruh tido...i pegang iphone wazzap/sms kak arin pun dia cakap 'sudah2 la tu..bawak2 tido..'
haduiii...dah tak boleh tido nak buat cemane kan..mata sangat mengantuk..terlelap jugak kejap2 tapi terjaga bila contraction...hubby tido pun tak nyenyak kot..kejap2 dia tanya 'ok tak? ok tak?'...haihhhhh...

At 5am (Sunday 18Mac2012)..jeng jeng jeng...;)
i dah rasa sakit semakin kuat..sejak dari tu i rasa mcm masa tu berlalu cepat je..sekejap lepas tu dah subuh..hubby bangun solat..i pun actually nak solat tapi was was sebab mlm tadi dah turun darah kan..so i tak solat..i mandi je..masa mandi ada turun darah lagi sekali..means 2 kali lah turun darah..terus bagitau hubby...kitorang tak sedap hati nak tunggu lagi..terus kemas2 barang nak pegi hospital..Sementara i kemas barang, hubby pegi bagitau MIL yang i dah nak bersalin (pandai2 je dia kata i dah nak bersalin)..Turun bawah (rumah double storey)..SIL bagi air milo & roti..dengan terpaksa i telan jugak la..untuk tenaga meneran nanti..hiks..MIL pun dah siap nak ikut sekali..so kami bertiga pegi ke hospital yang sama..

MIL teman i masuk..hubby pegi parking..hubby dah datang baru register..time ni memang dah tak boleh cakap dah..tak berdaya nak cakap..sakit woooo....duduk salah berdiri salah..haiiyaaaa..masuk dalam dewan pun tak sempat salam MIL & hubby..sakit punya pasal sampai lupa..hehe..
Sama jugak macam semalam, lepas register, masuk dalam tukar baju..kali ni nurse bagi katil dalam wad pulak..bukan kat bahagian saringan lagi..penuh kot bahagian saringan..entah..nurse pasang CTG..
ishhh sungguh tak selesa nyerrrrrrrr la time ni...serabut dengan sakit contraction..serabut ngan wayar2 CTG lagi...serabut pale otak i..hehe...

alahhh...dah nak balik pulak (kat opis le ni)...esok i sambung yer part 3..:)





Detik-detik sebelum bersalin Part 1

Errrrrrrrr....where to start????

Kalau tanya kat i yang tak pernah ada pengalaman bersalin sebelum ni, i would say..beranak tu tak sakit..erk? tak sakit? hehe..yup, tak sakit..yang sakit tu masa contraction..and of course..sakit bekas jahitan...ngilu woooooo....

Minggu tu minggu cuti sekolah..cuti sekolah 1 minggu & kejadian (wah perkataan takleh blah ;P) tu berlaku betul2 penghujung cuti sekolah penggal pertama..
Masa hari Rabu (14Mac2012) pegi hantar family gi LCCT..diorang nak ke Medan for 3 days..means until friday (16Mac2012)..Masa balik kitorang tak gi amek diorang..diorang balik melaka terus..
kitorang pun cadangnya nak balik melaka jugak sebab (kengkonon) ku nak bersalin kat melaka..2 minggu lagi EDD..kira ngan ngam lah untuk balik melaka..tapi kitorang plan nak balik melaka hari Ahad lepas MIL balik KB semula..MIL pun ikut ke Medan jugak haritu..sakan memborongnye lebih dari orang muda..;P
yang pasti ada habuan untuk kitorang yang tak dapat pegi (walaupun dah beli tiket) sebab i dah sarat...:)

So Sabtu (17Mac2012) siang tu rilek2 kat rumah..masak..makan..kemas rumah sikit-sikit..tgk tv..buat la apa yang patut sementara tunggu hubby balik dari keje (beliau keje halfday hari sabtu)..cadangnya lepas dia balik keje nak pegi jumpa MIL kat rumah SIL kat Sg.Buloh...tengah duduk2 tu tetiba ada rasa sakit kat bahagian bawah perut..kompius jap...adakah???? baru week 38...sakitnya pun mild sangat sangat...terus wazzapp hubby..suruh dia get ready tapi takyah la balik dulu kot kot dia banyak keje..just inform je in case emergency kang dia takde lah gelabah (walaupun dia memang always gelabah even dah inform awal pun..haihhh)..
Then nak sedapkan hati (sebab dok sorang kat rumah)..wazzapp Kak Arin tanya signs of labour...padahal dah banyak baca pasal ni..still tak confident lagi..hikssss...Biasa kalau apa2 memang akan tanya Kak Arin..She is the senior of pregnancy, breasfeeding, dan yang sewaktu dengannya..hehe..
Kak Arin ajar cara kira contraction..kira selang masa contraction dan kekerapan contraction..Lepas wazzap kak arin hilang lak sakit..kikiki..lamaaa pastu baru datang balik..so i assume it was false contraction la..(sebelum tu memang tak penah sakit..tak penah contraction)..


Lepas hubby balik...hubby tanya sakit kuat ke? Actually nak cakap sakit tu tak la jugak..tapi macam sengal-sengal..sikit je lah..mild gitu..masih boleh gelak lagi la..hahahaha....Since hubby tengok i relax jer dia pun ajak la gi rumah SIL..Dari rumah lagi i dah cakap nak makan kfc..heeee...Hubby kata 'esok-esok jela'...Hubby actually nak cepat coz nak jumpa mak dia..kalau pegi awal boleh sembang lama sikit...satu lagi, dia malas nak pegi beratur beli...i dengan muka ketat cakap nak jugak lah kfc..kihkihkih..hubby i dah membebel dah..i dulik ape..i nak jugak i nak jugakla..hehe..alah bukan jauh pun..on the way je pun kfc tu masa nak ke Sg.Buloh tu lalu jer..kecoh lah hubby tu..(kalo dia baca ni mati i ;P)...So dengan berat hati hubby pun pegi lah jugak kfc..i cakap, takpe i pegi turun beratur beli..sebab i malas nak dengar bebelan panjang lebar lagi bila dia kena beratur lama nanti..huh! Tengah beratur pun ada contraction..i buat taktau je..hiksss..
Maka lepaslah hajat untuk makan kfc..tapau makan kat rumah SIL...still mild contraction masa ni..


Kat rumah SIL, rehat..solat..sembang2 sambil nak tunggu dinner..SIL tak masak coz diorang nak ajak makan kat luar...so malam tu (sabtu malam) husband SIL bawak kitorang & MIL pegi makan steamfish kat Damansara Damai..Masa ni dari dalam kete lagi dah rasa dah kuat sikit contraction..
Oh ya..! Sepanjang masa i ber wazzap dengan kak arin & kak arin pun rajin nak tau perkembangan semasa..TQ so much kak arin ! 
Masa ni makan pun dah kurang selera..i paksa jugak habiskan nasik tu..pelan pelan kayuh..Memang dah ada dah intinct nak bersalin tu..tapi buat diam je..kang gelabah lak cik abe tu..huhu..makan je dengan lemah gemalai..sembang jugak sikit-sikit..cuma takleh nak concentrate sangat isi yang disembangkan..hehe..
Siap je makan, masa jalan nak pegi kat kereta..i sempat bisik kat hubby..'dah sakit perut'..Then hubby bagitau MIL..diorang pun macam dah gelabah tahap 1..hehe..gelabah sikit jela maknanya tu..;)
Dalam kereta MIL tanya sakit sangat ke boleh tahan lagi? i jawab sakit la jugak tapi boleh tahan..bolehlah senyum lagi masa ni..hehe...Tak rasa pun nak pegi hospital terus coz naik kereta SIL..beg semua kat dalam kereta i kat rumah dia..pegi dinner naik 1 kete je...

Sampai rumah SIL, solat isyak (tak check panty sebab tak kencing & tak rasa apa-apa)...Then,hubby suh tido..i tka boleh tido..dok la wazzapp kak arin tak sudah sudah..hehe..Duduk jap atas katil..terasa nak kencing lak..pegi kencing then tgk kat panty ada darah..means solat tadi tak sah la..mana la nak tau kan..hihi..Bagitau hubby, bergegas lah beliau suruh siap pegi sepital (Hosp Sg.Buloh 10 min je dari rumah SIL)..Hubby & i je pegi..yang lain tinggal kat rumah..dah pukul 11mlm masa tu..kesian kat MIL kalau dia ikut sekali..So hubby just cakap kalau apa2 nanti hubby call la nanti diorang datangla dengan kereta sendiri..

To be continued.......




Friday, June 8, 2012

Dari Allah kita datang, kepada Allah juga kita kembali..

Isnin (4 Jun) haritu around 7pm ku dikejutkan dengan berita kematian anak kepada seorang sahabat berpangkat abang..

Terkejut? Memang terkejut sangat..! Tapi Allah lebih sayangkan arwah..

Ku tak tau full story sebab ku halfday petang jumaat tu sebab MDD takde babysitter (sigh)..then monday pun cuti dengan reason yang sama (sigh lagi)..so bila tak masuk office tak dapat la chat ngan kawan-kawan kat group..kat rumah kalau ada MDD bukan senang nak on lappy..iphone pulak takleh group chat..jadilah katak di bawah tempurung sikit..;P

Mengikut cerita kawan-kawan kat group, Jumaat lepas (1 Jun) arwah adik Areeb lemas dalam baldi di bilik air rumah dia. Around 2.30 petang abg ijan (bapa arwah) yang tengah kerja kat office dapat tahu Areeb lemas dalam baldi..30 minit tak ada pulse..then masuk ICU (kalau camni dah kira koma la kan)..sampailah hembusan nafas terakhir arwah petang isnin tu around 6.30pm..

Tak sure macam mana boleh lemas tapi my assumption is arwah pegi main air dalam bilik air & tertonggeng...ALLAHU'ALAM...Kak Aida (ibu arwah) cikgu..so ada kat rumah dengan 4 orang anak termasuk arwah..arwah anak bongsu dari 4 beradik..2 kakak & 1 abang..Maybe kak aida & kakak abang arwah tak perasan arwah masuk bilik air atau tengah solat/buat kerja rumah..umur 1 tahun 5 bulan paham-paham jela fasa melasak..tak terkejar kita..

Kata abg ijan, baldi tu biasanya tak ada air..hmmmm..itulah dia namanya ajal..semua tu nak dijadikan penyebab saja..yang pasti ajal kita Allah dah tulis..kita taktau bila dan macam mana kita akan mati kan..tak semestinya dah tua kerepot nanti baru mati..

Pernah jumpa the whole family last year a month b4 preggy..diorang datang rumah sebab kak ada nak amek tupperware..and pernah dukung arwah adik areeb..masa tu umur dia around 5-6 mnths..tengah fasa meniarap..tu lah first and last jumpa dia..actually ada plan nak jumpa lagi sekali dengan kawan-kawan kat group bulan 9 or 10 nanti tapi dah takde jodoh nampaknya nak jumpa adik areeb :(

Yang sedih bila mengenangkan if arwah still bf ngan ibu dia, apakah perasaan kak aida bila susu menitik tanpa ada yang minum??? Sebak hati ni bila terfikir yang tu memandangkan kita pun bf MDD..!__!

Al-Fatihah untuk arwah adik Areeb Syahmi yang comel..Syurgalah tempatmu..Semoga ada bekalan juga untuk kak aida & abg ijan di sana nanti..Kami doakan abg ijan sekeluarga tabah & kuat semangat..





Innalillahiwainnailahirojiun....