Nuffnang Ads

Wednesday, August 29, 2012

Hobi MDD #4

Hisap jari kaki...!

Hah tak payahla korang nak kecoh-kecoh pasal DD nak dapat adik okeh..over tau! ;P

Seminggu dua ni nampak DD selalu angkat kaki..dalam hati aku fikir dia nak tengok socks dia..nak capai tak sampai kot..so dia angkat tinggi-tinggi nak bagi nampak..hehe..

Tapi sehari dua ni nampak dia dah pandai..bend kaki pastu tarik socks..
Lepas tarik socks dia hisap/nyonyot socks tu bunyik cot cot cot..kikiki
if tak pakai socks, dia capai toes, nyonyot jugak..adeh..comel okeh..!

setakat ni kaki kanan je DD boleh buat..kaki kiri tak pandai bend betul lagi..rasanya budak ni right handed..dari segi gerak geri dia & gaya amek barang..:)


DD with his new hobby & full nappy..:)

Sejak demam 3-4 hari ni badan dia nampak susut..sian..
takpe pasni minum susu mama banyak-banyak lagi ok..minggu ni dah leh makan..mama yang teruja..hehe..:)

Demam

Biasa dalam kereta dia melonjak-lonjak berdiri..taknak duduk..apatah lagi baring..
tapi bila dah demam..duduk pun boleh lelap..tak payah tepuk pun..

sian anak mama..


Get well soon adik!!

May Allah protect you sayang...

MDD dan abahnya


DD keletihan

Gamba ni amek masa hari sabtu lepas..sehari selepas majlis aqiqah..memang letih bebenor nampaknye anak bujang aku nih..tido lena tak berkuit..lama pulak tu..biasa kalo tido siang paling lama pun 1 jam je..ni sampai 2-3 jam..good job DD..! 

Masa tengah snap gamba DD sukasuki, datang pulak abah DD yang serupa orang tak mandi pagi sebab letih & macam nak demam pun ade katanya..beliau mintak snap gamba bersama anak bujang kesayangan..baiklah..!
jarang jarang sekali beliau nak bergambar..biasanya kena offer bergambar..
tapi sejak ada anak ni tak payah offer pun dia offer diri..satu perubahan yang menggembirakan mama DD..:)

DD & abah
Sayang kamu berdua...mmmmmuahhhh....:)

MDD's 1st raya

Raya pertama MDD pakai jubah morocco..comel lah anak mama..handsome tak??

Raya pertama MDD di Kg Penambang, Kota Bharu
Sempatlah pakai 2-3 jam..kain cotton beli sendiri pastu mintak tolong member jahitkan..cantik..
Mujur MDD tak berpeluh kepanasan..hehe..

Masa aqiqah pun pakai baju ni..pakai je 2-3 kali..sebab lepas ni kompem tak muat dah..:)


Kemalangan merata-rata

bulan puasa haritu ada 2 kali terjodoh dengan kejadian accident..

kali 1, masa on the way balik keje..kat area seksyen 9, lepas sikit dari concorde..menghala ke roundabout kayangan..berdekatan shell..wahh,banyak betul landmark aku bagi..kalo korang taktau jugak nasib lah..hehe..

Kat area situ jarang sangat-sangat jammed..kecuali tengahari jumaat sebab polis jaga..situ kan berdekatan masjid negeri, so ramai yang double riple parking, so jalan pun tersumbat..maka dengan itu polis polis wanita ni terpaksa lah bekerja pada tengahari buta untuk mencari sesuap dua nasik..hikhik..

Ni gambar yang sempat aku snap..kereta myvi tu tak pasti dari arah mana..tapi kalo mengikut congakan aku, dari arah yang sama dengan aku cuma dia terpusing 360 darjah tu mungkin dirempuh oleh kereta iswara yang terlipat dua di atas divider (ada nampak sipi-sipi tu kat gambar tu kan)..kereta iswara tu aku tak sempat snap penuh sebab polis dah suruh jalan..hehe..tapi mmg jelas kelihatan sangat teruk kereta iswara tu..menurut sumber yang boleh dipercayai, pemandu kereta iswara tu cedera parah..pemandu myvi tak tahu pulak aku..huhu..


Accident di seksyen 9 shah alam


Kali ke 2, masa on the way balik kota bharu..luP pulak area mana..tapi lepas lepas bentong semua lah..sebab kitorang kat bentong masa subuh hari..kemalangan ni dah cerah dalam pukul 9-10pagi camtu..rasanya dah nak dekat-dekat gua musang..
Jalan jammed sikit masa ni..cik abe dah risau takut jammed disebabkan org pakat balik beraya..dia berusahanya kuar awal pagi pukul 4.30 pagi..sahur pun dalam kete je dia..aku tak sahur la sebab lepas lepas tu aku boleh breakfast & lunch..hehe..
Kereta gerak slow sikit je..lepas dari kawasan accident ni jalan smooth je..
actually ada beberapa kereta..kes back-to-back accident lah ni..tapi aku sempat snap 1 kereta je..sebab kereta ni agak teruk compared to kereta lain..dan kereta ni adalah kereta honda city..huhu..

Back-to-back accident di jalan berdekatan gua musang

Kecelakaan boleh berlaku di mana-mana..kadang-kadang kita berhati-hati pun orang rempuh kereta kita jugak..ye tak? Tu baru dinamakan takdir..:)
Kalau camtu, kita kena lah lebih lebih dan lebih berhati-hati dan sentiasa beringat semasa drive..
Set kan dalam kepala otak tu, kita ni ada orang-orang tersayang, ada tanggungjawab, kalau apa-apa berlaku pada kita, kesian lah kat mereka..

Encik suami tu pun memang agak samseng jugak kalo drive..kalau takat tekan brake mengejut tu memang jaguh lah beliau..dengan aku sekali tekan brake kat sebelah..adeh..
Tiap kali beliau drive memang aku akan berjaga..kalo tidur pun tidur-tidur ayam je kecuali kalo tak larat sangat baru lah lelap sekejap..tak senang hati weh..
mulut aku memang takleh brenti bunyi kalau beliau drive..sebab aku sentiasa memerhati keadaan lalulintas..hahaha...bagus kan? ;P
baguslah sangat..! selalu je kena marah sebab menyibuk nak tgk side mirror..sibuk tolong bgtau ada moto nak lalu kat sebelah..ada lori kat depan..macamlah beliau tak nampak kan..hikhik..
tapi memang selalunya beliau careless..berangan kot bawak kereta..memang tak ku harap dia drive sorang-sorang..tanpa teman pemerhati..huhuhu...;)



Semakin menggila..!

Banyak betul kes kerat-mengerat..tembak menembak..tikam-menikam sekarang ni..adeh..

Asal tak puas hati sikit je tikam!!
Tak dapat barang je bunuh!!
Tak bagi peluang kat dia pun tembak!!
Terlanggar sikit ke terlambat sikit ke..semua pun boleh jadi kes bunuh!!

Aihhhhh...
Ape nak jadi la umat manusia ni..makin menjadi-jadi..

Menurut kajian..kebanyakannya berpunca daripada tekanan perasaan dan bebanan hidup..
Setuju??

Kenapa dulu-dulu takde sangat kes kes macam ni?
Orang dulu-dulu takde tekanan perasaan dan bebanan hidup ke?
Mustahill !!

Kalo tanya pendapat aku..aku akan bagi jawapan macam ni..
Orang sekarang kekurangan didikan agama dan terlebihnya pendedahan sosial di kalangan masyarakat..
Setuju?

Orang sekarang ni, yang wajib diketengahkan, diketepikan...Tapi yang tak penting, diketengahkan pulak...
Dunia dah terbalik? Dunia dah menggila?? 

Dunia pulak yang dipersalahkan..padahal kita kita ni umat manusia yang tak cukup bersyukur dengan apa yang ada..astaghfirullahalazim...

Orang tak suka kita?...biarkan..akan ada lagi orang yang nak kawan dengan kita..
Orang tak bagi barang yang kita nak?...biarkan..entah-entah memang bukan hak kita..mana lah tau..Allah kan pengatur yang paling bijaksana..!
Orang tak bagi peluang?..tak bagi sudah..cari aktiviti lain..
Kalau terselisih bahu sikit ke terlanggar badan ke tersepak kaki ke..mintak maaf..jalan...tak payah kecoh-kecoh..lain lah kalo cedera..pun ada cara lain..ikut undang-undang..pegi baut report..settle luar mahkamah ke dalam mahkamah ke..kan lagi ok..
Tak payah nak berbunuh-bunuhan sesama sendiri la kan..
Rugi beb....rugi betul..!
Rugi umur..rugi masa..rugi segalanya..sia-sia..

Belajar lah bersikap redha wahai manusia sekalian..!

** pesanan kepada diri sendiri juge..sekian entry yang agak emo dariku..kihkihkih




Tuesday, August 28, 2012

Tamak!

Tamak nak buat keje..! 
aku la tu..
eh dah tuka jadi aku pulak..haritu guna I..
aaaah ape ape je lah..kikiki...

Dalam kepala otak ni ada macam-macam benda ku fikir..
nak buat itu nak buat ini...
nak ubah perabot...kemas itu..alih ini..tukar itu..eh macam macam..
pastu dalam kepala otak ni jugak berangan nak masak itu masak ini...

Bila nak buat semua benda tu ek?

Dah raya dah..bila lagi nak buat? bila oi bila?

kain baju sekatil tak berlipat tu..bukan sebakul yer..sekatil....huhu..

inilah akibatnya tidak mengemas sebelum raya..
balik kampung beraya on the spot tak sempat kemas apa apa pun...

padan muka aku..!

Kalau lah MDD boleh tolong mama nya kemas..;)

Monday, August 13, 2012

I jadi artis u olssss....;)

Ok sesambil kudap kacang shantung ni nak citer gak pasal pagi tadi...hikhik..auwwww malu i..;)

Pagi tadi dah la I lambat..bangun lambat..malas bangun..dah mood raya kan..biase lah..
alah korang ni macam lah tak biasa..!!

Pukul 5am bangun jugak panaskan lauk & buatkan air untuk hubby..
kengkonon taknak makan..tapi tergoda pulak dengan murtabak berbuka semalam..
habis sekeping..minum air..pastu DD lak bangun...
adeh la budak kecik ni kan selalu je salah timing tau...time orang nak tido tu lah dia bangun...
Tukar pampers DD, main-main jap..layan dia sembang..bagi susu..pukul 6.30 baru dia lelap balik..phewwww...
memandangkan takleh solat, maka dengan senang hatinye I tidur balik..kikiki...
Sedar-sedar dah pukul 8..tu pun hubby yang kejut...aiyarrrkkkkk...lambat dah..!

tengok DD..lena dia tido..almaklumlah dah penat membebel subuh tadi..huhu..
Siap-siap..pukul 8.45 baru hantar DD..abahnyer dah lama berdesup gi keje..
lepas anta DD gi singgah petronas..bukan untuk isi minyak yer..tapi nak beli roti & susu dutch lady..;)

dalam pukul 9.00..berdesup keluar taman bukit subang..masuk guthrie..
sebelum tol lagi dah set dalam pale - jangan turunkan cermin..jangan turunkan cermin..(baru tinted)
So masa bayar toll..pass..melalui pintu..hehe..
Lepas toll ada pulak polis trafic ke polis highway tah, tahan kereta I..aduss ape benda pulak ni..tadi I tak speed pun..adoi la..ada sportcheck ke ape lak ni..
Kereta-kereta lain pun diorang panggil masuk ke laluan parking..I nampak ada khemah-khemah..pastu ada ramai orang berpakaian keselamatan..eh taktau la nama vest tu..yang striking tu..vest keselamatan kot..entahlah...

pastu yang jaga laluan tu macam nak bagitau something..i pun bukakla pintu..maaflah yer tak pat turunkan cermin..hehe..katanya ada kempen keselamatan & pembahagian hamper..
ohhhhhh...cakaplah awal-awal..takde la I cuak tadi..;P
Kat depan I dah nampak ada orang bg hamper dalam bentuk eco bag..keliling orang tu ramai tah sape-sape..orang bawahan dia kot..entahlah..
I tengok diorang semua turunkan cermin je..pastu kejap kejap je brentinye...
Adeh..I dah runsing dah..nak kena turunkan cermin ke? alamak kang marah lak cik abe, baru je tinted semalam..kang rosak lak tinted....maka berkira-kira lah dalam hati nak turun cermin atau tak..
Sampai je giliran I, I nekad...free gear pastu tekan legbrake..pastu bukak pintu..kikiki..

Allah laaa...rupanya MB Selangor..Tan Sri Khalid..
(sebenarnya I pun tak kenal...bila ajib aka member hubby yang keje dengan guthrie sms baru I tau bahawa itu adalah MB..MB okeh..menteri besar..!)
Sms beliau berbunyi begini , 'sengih je cakap dgn MB'
hahahaha...adeh la..
memang pun..I rasa mulut I takleh tutup walaupun semasa bercakap..sengih statik je..nervous punye pasal dah jadi robot kejap..hahaha...
I bukak pintu sikit je..cakap 'takleh turun cermin..baru tinted' kikiki..
Tan Sri tu bukak seluasnya lah pintu kete tu..pastu pintu seblah kiri kat co-driver tu wartawan lak bukak luas2..alamakkkkk..maluuuuuuuu...kemain bersinar2 flash kamera..malu weh maluuu...
Macam retis pulak rasa...;P

Tan Sri bagi eco bag tu...pastu banyak lak tanya..penat I sengih uolsss...
Tan Sri tanya sapa ada lagi dalam kete? anak umur brapa? (agaknya dia nampak carseat)..bila balik kampung?..kampung dekat mana?..balik mana raya ni?..I jawab seikhlas boleh sambil sengih..haha..

Ada la dalam 5 minit..berpeluh-peluh I..rasa kembang je muka masa tu..sebab malu..ramai weh dok kerumun..wartawan lagi..escort escort MB lagi..adoi la..malu malu malu...#tutupmuka

Dah lepas tu nak masuk gear, pegang stereng pun malu..malu sebab orang tengok..hahaha..puiii..perasan gile kan?? ;P
Dah separuh jalan baru teringat yang I lupa nak cakap terima kasih..hahaha...
Sejak dari tu sampai la ke opis sengih tak sudah...adeh..!
Karang orang kata I gilo pulak..hahahaha...

Skodeng tadi dlm bag..takde ape sangat..ada benda kecik2 mcm kurma,air kotak,3 in 1,ada sampul duit raya (tak check lg ada duit raya ke tak)..pastu ada sticker..ada apa tah lagi..ada 2 eco bag..tak smepat nak godek semua..nanti nanti lah yer..

Sms hubby..hubby leh lak tanya 'besar ke hamper?' hahaha
Bukan masalah hamper sebenarnye..masalah malu nanti kalo masuk paper muka I ni cemane? mane nak letak muka kerang busuk ni oiiii? adoi la.....;)









Raya ;)

Yeyyy dah rayaaa....kikiki...

Adoi awal pulak anak bulan raya kelihatan..;)
Ingatkan dapat puasa penuh sebab sepatutnya last week dah period..rupa-rupanya itu hanya angan-angan mat jenin..saja nak test I tu..ni kang entah sampai raya lah kot monteng puasa...hi..hi..

Semalam pagi bangun sahur..makan nasi lauk tomyam + daging masak merah yang I masak kat kedai siam lepas balik dari bigplate kelmarin..hi..hi..
Perghhhh dia punya tomyam..pedas gila babassss...tak pernah makan tomyam kedai tu pedas camni..sah la chef lain yang masak ni haihhh la...potong stim betol orang nak bersahur..
daging masak merah pun pedas jugak sikit-sikit..sudahnya abe tak makan pun tomyam..
I takleh la nak makan sebab bf kan DD..kang cirit lak budak tu..hiksss...

lepas subuh tido balik..DD pun tak bangun..molek bebenor le tu..boleh I sambung tido..kelas pulak pukul 10..sempat lagi nak mimpi seround dua..kikiki..
Dalam pukul 8 I terjaga..perut memulas adoiiiiii...
tetiba teringat sakit contraction nak bersalin...sakit oiii...
sesapa yang nak merasa sakit contraction bersalin leh la try cirit-birit..memulass tak brenti..adeh..
Dah rasa sakit tu I bangun la cecepat..kang berterabur lak..;P
pegi toilet...sedassssssss dua dassssss...lama lah jugak bertapa..memang insaf & rasa  taknak beranak lagi..
pastu tengok ada darah period sekali...oooo ok boleh minum air...hi..hi..

Keluar je toilet, DD dah bangun..abah dia dah ada..okla tu..
sambung baring sebelah DD..melepekkk...adeh...sakitnya perut..
Terus cancel kelas..tak tahulah bila nak ganti..dah malas sebenarnya nak ngajar..hiksss..

Maka berehat lah seharian dengan keluar masuk toilet dari pagi sampai malam sebanyak 6x..huh!!

Apa yang I makan sampai sakit perut?
Memula dah aim tomyam pedas tu..tapi I makan sekali hirup je pun..impossible..
Hubby tak sakit pun..DD pun rilek je...
So, harini sms meyna tanya diorang sakit perut tak lepas makan kat bigplate sebab I nak cari punca..hehe..
Rupanya diorang pun sakit perut..adehh...kesian diorang..kesian kat I jugak..huhu..
Yang herannya nape hubby & DD tak kena?
Makan sama je kot..DD pun direct bf..
Jadi di manakah silapnya?? 

Harini pun ada rasa-rasa lagi sakit perut..tapi rasanya sakit period je kot..sengal-sengal gitu je..takde memulas dah...legaaaa...
Macam yang I cakap kat entry sebelum ni..walau apa pun terjadi, I tidak akan serik untuk makan di bigplate...ki..ki..ki...;)






Big Plate

Adeh..dah tghari baru nak update..adoi la...

Sabtu haritu Meyna datang Shah Alam..nak gi OBW katanya nak beli bedding untuk babycot..
Almaklum, bakal dapat baby baru lepas raya ni nanti...dengar-dengarnya baby girl..seronoknye la hai...leh pakaikan baju kembang-kembang..reben-reben..comelnyerrrr...

2-3 hari sebelum datang lagi dia dah inform..pastu kitorang dah plan nak makan kat bigplate..
I tak kesah je makan mana-mana..priority diberi kepada mak buyong..hikhik..
Dia nak makan western so kita ON jerrr...
Buffet bigplate RM38 per pax adalah berpatutan lah bagi I..
dah namanya western..ada la segala mak nenek makanan...
chicken/fish/lamb..yang chopped/grilled/fried..
ada pasta/pizza..nasi pun ado..
desert dari pelbagai jenis..buah/cakes/pudding/jelly/soup..
eh pendek kata macam-macam ada lah..hehe..
Cik abe tah berapa slices kambing dia makan..almaklumlah buffet..boleh refill..I jugak yang tak puas makan..minum air je bergelas-gelas..kehkehkeh...

kalo nak tengok gambar mintak maaf la yer..tak sempat nak klik sana klik sini..
dengan si DD yang taknak duduk kat stroller..terpaksa riba..
lepastu mengamuk lak dia..agaknya dah lama sangat..I tunggu sana since 6.30pm..tunggu berbuka 7.30pm..tengah syok makan..pukul 8pm dia mengamuk pulak..bagi susu taknak pulak..
aihhhh si DD ni..maybe panas kot..
Kat bigplate tu 1 je problem dia..panas..!!
dahla takde aircond, pastu kipas tak rasa langsung..berkuap..even kitorang dapat reserved table yg dekat-dekat ngan luar, still rasa panas membahang..dengan tudung baju semua berbau masakan..kehkehkeh..

Walaupun begitu..kami tidak pernah serik untuk ke bigplate..sebab menu dia semua sedap-sedap..
lepasni nak pegi makan ala carte lah..nak makan chicken piccat...yummyy...kompem terbuntang perot..;P

Ni pic contoh menu grilled chicken di bigplate..contohhhhhh...bukan kitorang makan yang ni..;)

Sumber : Abe Google




Friday, August 10, 2012

Berhijab

Ramai artis dah berhijab sekarang kan..alhamdulillah..

Yang I nampak, sejak ada tudung lilit lilit belit belit atau nama lainnyer shawl tu kan, ramai artis yang pakai...
Kenapa diorang pakai tudung?
Untuk bergaya? sebab dah sampai seru?
ada ke bab aurat ni kena mengena dengan seru?
benda wajib mana boleh ada seru seru..benda wajib dah memang wajib..mesti buat..
mane leh negotiate ngan Allah bila dah ready baru nak pakai..!

Biar apa pun sebab atau niat diorang memakai hijab/tudung tu kita doakan aje yang terbaik untuk diorang..
Semoga pakai tu biar betul-betul menutup aurat..bukan hanya menutup rambut...
Dan biar pakai tu terussss pakai..jangan hangat-hangat tahi ayam je..
Tak kesahlah nak pakai belit-belit ke pusing-pusing ke tudung tu, janji menutup aurat..

Nak tau macam mana ? 
Meh tanya Ustaz Don...:)






Hampir terbabas kali ke-2

Pagi tadi bangun sahur pukul 5.30...kikiki...
Masa pukul 4 tidokan DD semula tu dah agak dah, kalo tido balik ni kang mesti terlajak sahur..
tapi tido jugak..(hehe)..alarm pun mmg dah set..budget leh bangun ar kunun..puiiii..;)

Tido dengan lena sekali pulak tu...terjaga...dup dap dup dap dada ni..tengok jam...
alamakkkkk! dah 5.30...sempat termenung jap..nak makan nasik ke takyah..nak makan nasik ke takyah...

kejut cik abe..kemain sedap dia tido depan tv..amboi amboi..(geram ni)..
cakap kat dia dah 5.30 ni bangun la sahur..dia pun termenung jap..haihhhh...

I sahur freshmilk + red dates...sedapppppp...almaklumlah full cream milk..sebelum bf minum low fat milk je..dapat full cream dengan DD sekali terkulat-kulat..kikiki...

Cik abe minum madu + kurma yusuf taiyyoob..hikhik..

Sebenarnye kalau nak panaskan nasi & lauk pastu makan lelaju tu sempat je..
(haritu yang terbabas kali pertama tu siap smepat masak lagik..hihi)
Tapi I malasssssss..I letih..

Ada orang tu tak bangun malam susukan anak pun terlajak gak sahur..padahal handphone ada je seblah telinga dia..kita tanya dia, tak set alarm ke? dia kata set...
habistu nape tak bangun?????
Grrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr...rasa nak menyinga je pagi tadi..tapi sabarrrrrrrrrrr...
silalah ikhlas yer puan Nurul Syafina..
Baiklah..!



3 Ogos 1984

Selak-selak page belakang, rupanya I belum tulis lagi pasal hari peningkatan usia yer..;)

Pada 3 Ogos 2012 haritu bersamaan hari Jumaat penghulu segala hari,
 maka dengan rasminya bertambahla usia I menjadi 28 tahun..muda lagi kan? heeee :D
Menurut mak I, I dilahirkan pada hari jumaat..pukul 1 pagi kat rumah nenek kat melaka..
Kiranya malam jumaat tu dah sakit la kot..kottttt...

Alhamdulillah..
Terima kasih kepada Allah yang mengurniakan nikmat yang banyak dan pelbagai kepada hambaNya yang sering leka ini..(nasib baik sedar diri..;P)..
Terima kasih jugak kepada Mak yang mabuk mengandung, letih bawak perut boyot, sakit bersalin, menjaga dan seterusnya mendidik I sampailah I jadi manusia berguna sekarang ni..berguna la hendaknye..hikhik..
Syukur...

Hadiah?
Korang lah patut bagi hadiah..heeeeeeeeee..:)

Doa juga satu hadiah..
Doakan I berjaya di dunia dan di akhirat..

Terima kasih..;)

Meh jemput makan cake ni.....:D

Sumber : pakcik google..saja pilih kek cekelat..sebab I hantu cekelat..hihi..


Thursday, August 9, 2012

Masa itu akan tiba..

1. Bergeraklah mereka menggunakan tunggangan (bagi yang banyak amal), 
2. Berjalan kaki (bagi yang kurang amalan) 
3. Berjalan dengan muka (bagi yang banyak dosa). 


takut?? Ya..! 
Sebab banyakkkkkk sangattttt dosaaaaa....

Yang mana satukah kita???
Allah saja yang tau...

Baca lagi kat SINI 



sumber : myberita.com

Tuesday, August 7, 2012

Solat dan Anak

Dah lama nak tulis pasal ni tapi asik lupe jer..
I memang tak tulis note pun each time ada idea..almaklumla bukan blogger sangat pun..;P
Memang banyk benda nak tulis..tapi bila dah bukak jer blog..lupa..blur..hihi..

Ada tak ibu/bapa yang bermasalah untuk solat sejak ada anak kecil?
Ok..I mengaku..hehe..

Oh si DD yang manja memang akan bermanja sahaja dengan I lepas I amek dia dari babysitter/taska..
Oh chopp! sekarang DD dah duduk ngan ibu semula..babysitter masa first dulu..
Akak tu nak jaga DD..okla tu...hantar skool pun asik selsema je plk..
Tapi kalo nak sakit kat mana2 pun boleh, ye tak..
tapi dah ada orang volunteer nak jaga, padang bola I tadahkan..hehe..

Berbalik kepada perihal solat..
Solat itu wajib..! Tiang agama tu..!
kalau tak solat, boleh imagine runtuhnya rumah tanpa tiang..jangan kata rumah batu takyah pakai tiang yer..I budak civil..setiap building mesti ada tiang..tiang tu tak semestinya nampak terpacak macam tiang seri tu..tiang tu adalah support kepada tingkat atas ataupun bumbung..malas la citer panjang..kang jadi engineer tak bertauliah lak..kikiki..
Ha tapi kenapa ramai je yang tak solat????
hmmmmm...lu pikir la sendiri..!

I memang ada masalah nak solat if duduk berdua je dengan DD..kalau dia tido, syukurrrr..boleh solat dan buat macam2 keje..tapi kalau tak tido?????
Si DD ni bukan jenis menangis tak brenti tu...tidak..dia ni manja je lebih..nak orang hadap diaaaa aje..kalo kita hilang jap je ada la bunyik merengek..memula merengek la..cer buat taktau lama sikit..merajuk tak hengat!!!! macam la mama dia nak tinggalkan dia..ish ish..

Actually ada cara yang boleh membantu ibu/bapa yang ada masalah macam I ni..

Meh tengok gambar ni...rasanya tengok gambar pun dah paham kot..:)

Sumber : Encik google

Buat yang rukun je..itu wajib..Islam itu mudah..yang penting solat! jangan culas!!

Nak info lebih lagi? Boleh refer SINI dan SINI

InsyaAllah I pun nak try praktis lah solat macam ni kalau dah terpaksa..anak teruna tu kurang sikit kat abah dia kalo part nak manja..entahler kenapa..nanti esok2 dah reti main bola baru nak kat abah dia kot..hikhik...:)






Majlis aqiqah MDD


InsyaAllah, Raya ke-6 nanti, 24/8/2012, Jumaat, kitorang nak buat kenduri aqiqah sikit untuk DD..
Majlis akan dibuat secara bersederhana..
Rasanya mak nak buat open house sekali..tapi tak kompem lagi..
Bagus jugak if buat open house sekali, sekaliharung orang datang beraya..sekali penat..hikhik..
Tapi if buat open house sekali, ramai jemputan kena pasang khemah..
If untuk aqiqah DD je tak payah khemah..makan bersila je..kikiki..
Kita tengok jela nanti..Tu semua mak punyer keroje..I follow je..hehe..

Ahad haritu dah pegi tengok kambing untuk aqiqah si DD..
besor kambingnyer..adeh..dah itu yang apak dia nak..layankan je la..

Korang-korang dijemput hadir juga yer bagi memeriahkan majlis..:)




Dah namanya rezeki

Alhamdulillah..

Sabtu haritu blk melaka..sampai melaka dah ngam-ngam azan maghrib..banyak urusan sebelum bertolak..
Sesampai je dah azan, I pun berdesup masuk rumah..MDD abah dia yg dukung bawak masuk..kikiki..hampeh punye mak kan..;P

Atas meja dah terhidang lauk sedap-sedap..especially sambal goreng ikan bilis telor peberetku...perghhhhh...lagi la tak toleh kiri kanan..amek pinggan buh nasi..ngap ngap ngap..;)
Tipu jeeeee...
Abah DD yang makan dulu..sbb I teguk air bergelen..makan kuih..kenyang la pulak..
sambil dukung DD sambil makan kuih (biasa dah kat rumah sendiri buat camni)..
Lepas abah DD dah siap makan..I punya turn pulak..mak tengah makan lagi..
lagi la syokkk..makan ada teman..kompem bertambah nasik I tu kang..hihi..
macam-macam lauk ada..ikan tenggiri masak lemak,sambal goreng,sayur kacang panjang tumis,pastu akak ipar ada bagi ketam masak lemak, ayam masak merah, kuih sagoo..nyum nyum..
naik juling bijik mata nak amek mana satu..haha..adoi..

Tu lah namanya langkah kanan...rezeki..:)

Ahad pulak cadangnya nak bersihkan shrek luar dan dalam je..tak de nak gi mana-mana..
Pagi tu duduk bersembang ngan mak..tetiba teringat kuih serabai..tanya mak, bazar mana ada jual..
mak kata mana-mana bazar biasanya ada..tapi I nak balik awal dalam 3pm..mana la ada bazar yang bukak lagi..hmmmmm..
Pastu mak pun tetibe teringat..

'eh, maklang kan buat serabai..bulan puasa biasa dia buat jual serabai jugak'

haaaaaa...best best..so I pun suruh mak call maklang..(hampeh kan, bukan nak call sendiri..;P)

mak lang tanya, aik? mengidam ke? ada isi lagi? 

erkkkkkkk...mane datang pulak isi lagi..hehehe..teringin je..tak dapat takpe..;)

Memang betul kata mak..maklang buat lebih pulak tu..kebetulan...memang maklang nak sedekah kat busu....pastu I nak makan, kira sedekah sekali la kat I...semoga murah rezeki maklang lagi lepasni..

Hamek ko 10 keping maklang bagi..hehehe..siap ada bonus kuih cara berlauk..pergghhhh...semuanya favourite tuuuu...timaseh maklang..ailebiu..:D

Alhamdulillah...ni lah yang dikatakan ada rezeki tak ke mana..:)


Wednesday, August 1, 2012

Hobi DD #3

video

Menghisap segala apa yang ada berdekatan..
Benda favourite dia suka hisap ialah inch worm ni..dia suka hisap lidah worm tu sebab kaler merah (attractive)..ahhahaha...lucah si DD ni tau..;P

Sekarang dah ada toys bentuk gajah..habis telinga & belalai gajah tu lencun..teether yang mama dia beli dia tak heran pun...adeh..~

oh lupe..DD juga sudah pandai main menyembur air liur & main bubbles...next time ada masa leh amek video...habisla rambut mama..;)

Hobi DD #2

video

Berangan sambil menghisap jari..ni video lama..masa dia 3bulan++

Dah pernah upload kat Kecek Sore



Tersentuh Hati

Tajuk macam upin ipin tak? siri yang masa ipin patah kaki tu..kikiki..

Semalam..masa tengah cuci pinggan mangkuk kat sinki dapur tidak semena-mena ternampak sorang nenek tua yang dah bongkok tengah turun tangga blok sebelah dari tingkat 4 (tingkat atas sekali)..
biasala sambil cuci pinggan memang mata I meliar je tengok sliding window tu..ada blind tapi I tarik sampai paras mata..so boleh nampak la luar..dulu takut..takut ternampak yang bukan-bukan..tapi sekarang tidak lagi..:)

nenek tu dah bongkok tiga..tau tak bongkok tiga? kalau taktau buat-buat tau jelah yer sebab I google takde lak kuar contoh terdekat..hikss..
nenek tu pakai telekung yang diselak sampai atas..alah yang biasa kita buat masa nak gi masjid tu..kain telekung tu pun nenek tu pakai tapi dia pegang & angkat sikit (supaya tak kotor bila terseret)..

Nenek tu membuatkan I bertanya kepada diri sendiri..nenek ni nak gi mana?
I tengok jam, pukul 9 lebih..suara imam kat surau pun jelas kedengaran dari rumah I (surau blkg umah je)..
Takkan nak pegi terawih kot? dah 9 lebih dah..kat surau pun tah dah berapa rakaat dah lepas..

Tak sampai 5 minit nenek tu dah sampai bawah...I follow je pergerakan nenek tu..nenek tu turun tangga tingkat 4..pastu nampak dia kat tangga tingkat 3 pulak tengah turun..sampai la ke ground floor...
Punyelah laju nenek tu turun..walaupun dia bongkok tiga tapi nampak cergas & sihat..
kalah I yang muda ni..I kalo turun tangga bawak DD mmg mcm bongkok empat..bukan tiga dah..apetah lagi kalau naik tangga...hahaha..

Lepas diamati, memang betul nenek tu menuju ke surau..jalan pun gagah lagi..
I rasa macam nak menangis je masa tu..tapi kutahan jebat..! ;)
Tersentuh sangat hati bila tengok nenek tu..sorang diri..bongkok tiga..duduk rumah atas sekali pulak..
Pun sanggup turun bawah untuk berjemaah kat surau..kuat betul semangat nenek tu..
Tidak tercabarkah kita yang muda ni???
Insaf sekejap bila tengok nenek tu..hmmmmmmm...

Di ketika itu, walaupun tak kenal nenek tu, saya berdoa di dalam hati agar nenek tu dikurniakan rahmat oleh Allah S.W.T..