Nuffnang Ads

Friday, March 4, 2011

Nasi Senang Dimasak Mudah Dimakan ;)

Oh..letih...
Hari Selasa dah masuk ofis even ada MC lagi..
Nak wat cemane..keje dah menunggu sebegitu banyak..dengan tender lagi..huh!
Kalau tak masuk lagilah teruk wa minggu depan nak menghadap berpuluh-puluh drawing..
Since dah ok..wa decide untuk masuk opis awal..bleh gakla menjimatkan MC..baru bulan 3 babe..hehe..
Meh berblogging sekejap hilangkan letih bekerja..

Wa nak bagi resipi nasi simple ni...lebih kurang nasi bukhara la gak..tapi tak guna rempah bukhara puns..
So kita panggil nasi ni nasi simple je la eh..
sebab cara dia simple jer..cara nak makan? lagiiiiii simple...kihkihkih..;P

Wa penah buat beberapa kali..sedapla kalo sapa yang minat nasi berperisa & kepada peminat kari juger..huhu... 
Gambar tak ade yer..just berniat nak share..
Kepada 'Miss Watever'..sila copy & paste..;P

Bahan-bahannyer ialah :

3 cawan beras basmathi (beras lain pun boles..tp biasa basmathi lagi best)
1 senduk myk sapi / boleh guna marjerin (wa guna marjerin)
1 ulas bawang besar
2 ulas bawang putih
1 batang kayu manis
2 senduk serbuk kari (ayam/daging) / serbuk beriani
4 senduk sos cili + sos tomato (ikut suka nisbahnyer..nak masam atau tak) - guna tomato puri pun boleh
5 ketul ayam (atau boleh potong kecik2 ayam ikut suka)
garam 
air (untuk tanak nasik)

*senduk jangan ditukar2 yer..guna yang sama supaya sukatan balance..wa guna senduk nasik..

Cara-caranyer ialah :

1. Hiris bawang besar & bawang putih tadi
** ni petua tukang masak kg : bawang hirisan lebih sedap rasanya dalam masakan berbanding bawang blend/tumbuk...wa mmg hiris jer sbb wa pemalas nak menumbuk..kalo big portion wa blend..huhu..

2. Bancuh serbuk kari + sos tomato + sos cili untuk dijadikan pes (tambah air cket)

3. Tumis bawang, kayu manis, dan masukkan bahan pes. (wa guna periuk nasik letak atas dapo)

4. Bila da garing cket, masukkan ayam & gaul rata
(boleh gak nak tambah gajus ke kismis ke kacang pea ke masa ni)

5. Pastu masukkan garam secukup rasa (agak2 dengan kuantiti beras & air)

6. Masukkan beras & gaul rata lagi..

7. Dah rata..tutup api dapo...

8. Masukkan air ikut sukatan beras..buat macam kita masak nasik tiap2 hari tu..

9. Pastu tutup periuk nasi tu dengan tudung dia..masak guna letrik lak..jangan lupa tekan button cook tu yer...kalo tak nanti sampai lusa pun tak dpt makan..huhuh..

10. Lepas dah masak (bila periuk dah tukar jadi 'warm')..kacau tgk nasi tu sebati ke tak..
Sepatutnya kalau dah digaul rata masa masak tadi dan last sekali letak air..nasi tu akan masak dengan sebati..

11. Kalau dah sebati..apa lagi..ambil pinggan..dan..makan panas2...sedapnyer...nyummm..

ada lagi satu petua...
mak wa kata kalo nasi jelantah..tak kira apa jenis nasi pun..kukus dalam pengukus sampai masak..
biasanya jelantah tu sebab kurang air.. 

oklah kawan2..wa da tersangat letih ni buat drawing melambak2..

malam ni ade kelas lagi..
tapi malam ni rilek cket..tak ngajar..sebab wa nak buat test..sebab minggu depan bebudak ni ada test kat skool pulak..wa pulak yang berdebor..huhu..

Esok nak balek kampung...Bolehla merilekkan kepala hotak....yahooooooo!!






5 comments:

  1. mekasih eh beb...lom try lagi dah nampak sedap...wakakakaka nnti dah try aku upload entry keh =p~ - |miss watever|

    ReplyDelete
  2. haaa..upload yer nanti..aku baut weekend nanti kot..mentua dan ipar duai nak datang kekdahnyer..huhu..

    ReplyDelete
  3. hokeh...makan dengan ape sedap ekk? ayam masak merah ok kot...cam kenduri kawin lak...huhu

    ReplyDelete
  4. Weh mek..dalam tu dah ada ayam..watpe ko nak wat ayam masak merah lagi..wat la dalca ke..daging plk ke..hehe..
    aku tka ingat sukatan 3 cawan ni bleh mkn brp orang..rasanya 3-4 org kot..aku buat leh makan 2 kali tak silap..

    ReplyDelete